Vandaag komt Bloomberg met een interessant verhaal dat de huidige CEO van Zynga, Don Mattrick, die recent overkwam van Microsoft waar hij de entertainmentdivisie leidde, in 2010 heeft geprobeerd om Zynga over te nemen. Mattrick en de eigenaar van Zynga hebben elkaar toen leren kennen en dat leidde recent tot de overstap van Mattrick naar Zynga.

Microsoft zou in 2010 dus hebben geprobeerd om Zynga in te lijven, Zynga is populair van vooral veel Facebook-games als Farmville. Of Microsoft destijds ook een bod heeft neergelegd is onduidelijk. Volgens Bloomberg was het Mattrick die destijds de onderhandelingen namens Microsoft deed met de eigenaar van Zynga, Mark Pincus. Hoewel het niet tot een overname kwam hielden beide heren wel contact, ze zouden een gedeelde interesse hebben in wielrennen.

Zynga was enkele jaren geleden de absolute top als het ging om games die je in je browser kan spelen, zeker in combinatie met Facebook. Inmiddels heeft Zynga flink moeten inboeten en is het de leidende rol op Facebook verloren aan King.com. Ook is de prijs van het aandeel Zynga flink ingestort sinds de beursgang in 2011. Ondanks vele bezuinigingen en ontslagen heeft Pincus moeite om het bedrijf in de goede richting te krijgen. Pincus besloot daarom Mattrick aan te trekken als CEO, dat zou echter niet heel makkelijk zijn gegaan. Mattrick die leiding gaf aan de entertainmentdivisie bij Microsoft, waar ook de Xbox onder valt, had op zich weinig te klagen over zijn baan. Toch is het Pincus gelukt om Mattrick binnen te halen als CEO, mogelijk heeft een salaris inclusief bonuspakket van 50 miljoen dollar er iets mee te maken.

De potentie van Zynga is enorm groot maar het zal wel een uitdaging worden voor Mattrick om het bedrijf weer op het juiste pad te krijgen. Op dit moment groeit Zynga niet meer en draait het bedrijf verlies, daarnaast is Mattrick weliswaar CEO maar Pincus is nog steeds voor 61 procent eigenaar, ook die zal hij tevreden moeten houden. Verder zijn de Facebook games van Zynga aardig maar het bedrijf heeft nieuwe succestitels nodig, ook zijn er veel mensen die overstappen van de Facebook games naar de games op hun Android-tablet of iPad. Ook daar zal Zynga actiever op in moeten gaan springen.

Of Mattrick de klus zal gaan klaren is afwachten, hij is pas net begonnen, maar het komende jaar gaan we ongetwijfeld meer van hem horen.