Microsoft is klaarblijkelijk nog druk aan het innoveren met de Xbox One, voordat deze op de markt wordt gebracht. Op de Comic-Con in San Diego bleek dat de softwaregigant nog het één en ander aan de spelcomputer wil toevoegen. Eén van deze zaken is de mogelijkheid om gezichten in te scannen en te gebruiken voor karakters in games.

Met behulp van de meegeleverde Kinect-camera zal de spelcomputer het gezicht van mensen in kunnen scannen. Ook kan de camera inschatten wat de BMI van een gebruiker is en het lichaam van een game-karakter daarop aanpassen. Het digitale gezicht kan bovendien verschillende emoties tonen aan de hand van de uitdrukking op zijn ‘analoge’ evenbeeld, wat bijvoorbeeld in multiplayergames een leuke extra kan zijn.

Welke games deze mogelijkheid zullen bieden is niet bekend gemaakt, de functie is echter vrij te gebruiken voor alle ontwikkelaars die daarin geïnteresseerd zijn. De kans dat we deze functie dus ook werkelijk terug zullen zien is daarmee aanzienlijk.

Ook kan de Xbox One het beeld van een game opnemen om dat online te delen. Als je gaat spelen, zal de spelcomputer altijd de laatste vijf minuten automatisch opnemen, zodat je een vette actie direct paraat hebt en dat het niet op toeval hoeft aan te komen.

De spelcomputer heeft ook de mogelijkheid om controllerprofielen op te slaan. Als de controller dan overgedragen wordt op een andere speler, zal dat via Kinect worden waargenomen en wordt de besturing daarop aangepast.