Amerikaanse veiligheidsdiensten zoals de FBI en NSA hebben dankzij een uitgebreid programma de toegang tot allerlei data van gebruikers. Onder andere Apple, Google, Facebook en Microsoft worden allen gedwongen om data af te staan. De gebruikersdata bestaat onder andere uit audio- en videobestanden, foto’s, e-mails en documenten.
Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Verizon, een grote Amerikaanse provider, data over klanten moet afstaan aan de NSA. Het was toen al duidelijk dat ook andere bedrijven mogelijk gedwongen worden om data door te spelen. De beerput lijkt nu inderdaad opengetrokken te zijn.
Er bestaat sinds 2007 een programma genaamd PRISM waarmee de NSA en FBI toegang hebben tot allerlei gebruikersdata van mensen die gebruik maken van diensten van AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk, Skype, Yahoo en YouTube. Dropbox zou zich binnenkort ook bij dit programma voegen, al deze bedrijven zouden dit min of meer op vrijwillige basis doen. Microsoft was de eerste partij die toegaf aan het project, Apple volgde pas vijf jaar later.
Gegevens die afkomstig zijn uit PRISM worden veelvuldig gebruikt door de overheid. In 1 op de 7 rapporten van de NSA worden PRISM-gegevens aangehaald. Hoewel PRISM in staat stelt om allerlei data over mensen te verzamelen, zou dit niet op actieve basis gebeuren, maar wordt bij verdenkingen enkel data opgevraagd.
Volgens de directeur van National Intelligence worden alleen mensen buiten de Verenigde Staten doelwit van PRISM. Volgens de wet mag de overheid inwoners van de Verenigde Staten niet bespioneren. Niet dat wij Europeanen daarmee gerust worden gesteld.