1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Valve heeft gisterenavond SteamOS gepresenteerd. Dit is een besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux en het is bedoeld voor apparaten die in de woonkamer de concurrentie aan moeten gaan met de traditionele spelcomputers van Microsoft, Nintendo en Sony.

Volgens ontwikkelaar Valve is SteamOS een combinatie van de solide architectuur van Linux met een game-ervaring die gebouwd is voor grote schermen. Valve kwam tot de conclusie dat de ontwikkeling van een besturingssysteem rondom het distributiesysteem Steam de beste kansen zou bieden voor het bedrijf. Na de eerdere introductie van de Big Picture-functionaliteit lijkt de ontwikkeling van SteamOS een logische keuze.

Er zijn inmiddels al honderden games voor SteamOS geschikt gemaakt. SteamOS kan op veel verschillende configuraties werken en daar zit een voordeel ten opzichte van de traditionele spelcomputer. Bij een SteamOS-systeem kunnen de componenten zonder restricties vervangen worden, terwijl bij consoles vaak slechts de harde schijf kan worden aangepast.

Met een functie die aan Apple’s AirPlay doet denken kunnen SteamOS-systemen games vanaf een gewone PC streamen naar een grote TV. Valve geeft gebruikers ook de mogelijkheid om de toegang tot bepaalde games voor een specifieke account te blokkeren en er wordt tevens aan een mediaservice gewerkt.

SteamOS komt "binnenkort" beschikbaar als gratis besturingssysteem. Valve heeft voor de komende tijd nog twee andere grote aankondigingen rondom Steam op de kalender staan.