‘BlackBerry staat open voor opsplitsing’

BlackBerry staat open voor een opsplitsing van het bedrijf in meerdere losse onderdelen. Met een serieus bod van FairFax Financial achter de hand, heeft BlackBerry nog een ruime drie weken de tijd om de mogelijkheden te bekijken die de verkoop van de losse, waardevolle bedrijfsonderdelen biedt.

Begin deze week werd kenbaar gemaakt dat Cisco Systems, Google, SAP en Samsung interesse zouden hebben in een eventuele gedeeltelijke overname van het elektronicabedrijf. Een dergelijke opsplitsing van het bedrijf zou de mogelijkheid bieden voor geïnteresseerden om op deze onderdelen, bestaande uit bijvoorbeeld het patentenportfolio of het eigen netwerk, te gaan bieden.

Het gezegde dat de som meer is dan het geheel der delen, gaat in het geval van BlackBerry niet op. Sachin Shah, specialist op het gebied van strategische financiële besluitvorming beweert: "Wanneer je het bedrijf opsplitst, krijg je meer dan wat het bedrijf als geheel momenteel waard is. Een dergelijke opsplitsing zou voor alle partijen aantrekkelijker zijn."

BlackBerry is na het voorlopig geaccepteerde bod van het eveneens Canadese FairFax Financial van 4,7 miljard dollar, omgerekend bijna 3,5 miljard euro, meerdere aanbiedingen gaan aftasten. Hiervoor heeft BlackBerry tot en met 4 november de tijd gekregen. In de tussentijd raapt FairFax Financial het geld bijeen dat benodigd zal zijn voor de daadwerkelijke overname. Voorlopig lijkt het enige openlijke serieuze bod op het gehele BlackBerry van FairFax Financial te komen.

Adviseurs hebben BlackBerry aangeraden het bedrijf mogelijk ook in meerdere losse onderdelen aan te bieden, om zo meer interesse te wekken bij potentiële kopers. Veel kandidaten zijn namelijk niet geïnteresseerd in het hele bedrijf, maar wel in een specifiek bedrijfsonderdeel. Hierdoor is er interesse gewekt door bedrijven als Cisco Systems, SAP, Google en Samsung.

Volgens de meest recente berichten zou de waarde van de totale portfolio van patenten met betrekking tot smartphones en netwerken zo’n 1,6 miljard dollar bedragen, omgerekend bijna 1,2 miljard euro. De waarde van het BlackBerry-netwerk zou liggen tussen de 550 miljoen dollar en 1,1 miljard dollar, omgerekend respectievelijk 406 miljoen euro euro en 812 miljoen euro. Daarnaast zou er nog 2,6 miljard dollar, omgerekend 1,9 miljard euro, aan financiële middelen aanwezig zijn. Dit bij elkaar optellend zou men uitkomen op een bedrag van tussen de 4,75 en 5,3 miljard dollar.

De geruchten rondom een mogelijk tegenbod zouden de aandelenkoers van BlackBerry met 5 procent hebben doen stijgen. Hoewel de koers dit jaar daarmee alsnog 32 procent is gedaald. Ten opzichte van het toppunt in 2008 is de aandelenkoer met maar liefst 95 procent gedaald.

Bron:Bloomberg