Tijdens Apple’s persconferentie werd bekendgemaakt dat zowel de iOS- als OS X-versies van alle iLife- en iWork-apps een facelift hebben gekregen. De apps worden gratis weggegeven bij de aankoop van een nieuwe iOS- of Mac-apparaat.

iLife bestaat uit de applicaties iPhoto, iMovie en GarageBand. Deze apps zijn bedoeld als fotobibliotheek, videobewerkingsprogramma en voor het maken van muziek. iWork bestaat uit Pages, Numbers en Keynote, voor het maken van tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties.

Alle iLife- en iWork-applicaties zijn visueel op de schop gegaan. De laatste keer dat dit gebeurde is al enkele jaren geleden en het was dus volgens velen ook wel nodig. Apple heeft getracht om de apps zo strak mogelijk vorm te geven om de nadruk op productiviteit te kunnen leggen.

Via iCloud is het voor gebruikers ook mogelijk om gezamenlijk aan een document te sleutelen en in realtime elkaars wijzigingen in te zien. Dit is een werkwijze die gebruikers van bijvoorbeeld Google Docs zullen herkennen. De applicaties zijn ook herschreven in 64bit, wat de prestaties ten goede zal komen.

Zowel iLife als iWork wordt gratis voor de eigenaars van een nieuw iOS- of Mac-apparaat. Mensen die de suites al hebben aangeschaft kunnen de updates gratis installeren. Apple heeft ook bekendgemaakt dat de update naar Mac OS X 10.9 Mavericks (review) gratis beschikbaar wordt gesteld.