D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat Nederland de ambitie moet hebben om rond 2020 het snelste internet ter wereld te bezitten. Om dit te bereiken heeft Verhoeven voorgesteld om de digitale kabel open te stellen voor meerdere aanbieders. Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet weten een voorstander te zijn voor het openstellen, maar dan moeten wel eerst de Europese regels worden aangepast.

Uit een recent onderzoek blijkt dat de internetverbindingen in Nederland gemiddeld de snelste van Europa zijn en tot de snelste ter wereld horen. Als het aan de politieke partij D66 ligt is Nederland in 2020 koploper wat betreft de snelheid van het internet. Op die manier wordt de Nederlandse economie aangetrokken en digitale innovatie bevorderd. Hiervoor zijn echter wel enkele hervormingen noodzakelijk.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelt dat de digitale kabel voor het breedbandinternet verder dient te worden opengesteld voor concurrerende aanbieders. Momenteel is dit enkel het geval bij KPN, wiens netwerk gebruikt mag worden door Tele2. Verhoeven is van mening dat dit openstellen eveneens zou moeten gelden voor onder andere UPC en Ziggo. Hierdoor zal er meer concurrentie ontstaan, wat ten goede zal moeten komen voor de uiteindelijke kwaliteit en snelheid van het internet.

Eerder deze week werd door een rechter nog vastgelegd dat UPC en Ziggo hun analoge kabelnetwerk niet hoeven open te stellen. Hiertoe werd besloten nadat de rechter oordeelde dat het inhoudelijke aanbod hierdoor niet per se zou toenemen en het bovendien in strijd zou zijn met Europese besluiten.

Minister Kamp gaat nu aandringen in Europa om de regels te veranderen, de vraag is alleen of andere lidstaten ook voorstander zijn van dit idee, de kabelmarkt ziet er nou eenmaal niet in elk land hetzelfde uit. In België is eind 2013 na een drie jaar durend proces besloten de kabel open te gooien, ondanks de huidige Europese regels. Deze openstelling is van toepassing op zowel de analoge als digitale kabel.

Of Nederland ook de Europese regels zal negeren en kabel zal openstellen, lijkt op basis van de reactie van Kamp toch wat kleiner. Op dit moment zijn in elk geval de PvdA en D66 voorstander van het openstellen van kabel, ook minister Kamp, lid van de VVD, is positief. De VVD is in het verleden altijd tegen openstelling geweest. Hoe de andere politieke partijen erover denken is nog onduidelijk.