Twitter is in Turkije sinds gisteren onbeschikbaar. Dat gebeurde enkele uren nadat de Turkse premier liet weten dat hij het sociale netwerk de net om zou draaien. Deze uitspraken volgden nadat aantijgingen van corruptie werden geuit via het netwerk.

"We zullen Twitter wegvagen. Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap ervan zegt," zei premier Recep Tayyip Erdogan gisteren tijdens verkiezingsbijeenkomst. "Men zal de kracht van de Turkse Republiek zien."

Door naar een bepaald telefoonnummer berichten te verzenden is het nog altijd mogelijk voor Turken om gegevens via Twitter te delen met de buitenwereld. Andere Turkse burgers zullen dit echter niet kunnen zien. Eurocommissaris Neelie Kroes reageerde fel op de blokkade en noemde deze ongegrond, onzinnig en laf.

Premier Erdogan ligt in Turkije onder vuur vanwege uitgelekte opnames waarin hij met zijn zoon bespreekt hoe ze een grote hoeveelheid geld kunnen verbergen. Erdogan ontkent de echtheid van de opnames echter en beschouwt ze als een "verachtelijke aanval".

Het is niet ondenkbaar dat Facebook en YouTube hetzelfde lot staat te wachten, omdat ze misbruikt worden door zijn politieke tegenstanders. "We zullen het lot van ons land niet in de handen van Facebook en YouTube leggen," gaf Erdogan eerder deze maand al eens aan.