Na een blokkade op Twitter is ook Google aan de beurt in Turkije. De DNS-dienst van de zoekgigant kan niet langer gebruikt worden. Dankzij deze dienst was het mogelijk om blokkades zoals die van Twitter te omzeilen.

Vorige week werd de toegang tot microblogdienst Twitter geblokkeerd door de Turkse overheid. De dienst moet het ontgelden omdat gebruikers de premier aan de kaak stelden naar aanleiding van uitgelekte opnames waarin hij met zijn zoon de verduistering van geld besprak.

Er bleken verschillende methoden om deze blokkade te omzeilen, maar de meest treffende en populaire was het gebruik van Google’s publieke DNS-dienst. Dat is door een nieuwe blokkade echter geen mogelijkheid meer. Een extra maatregel is dat Twitter ook door internetproviders geblokkeerd wordt, waardoor alternatieve DNS-diensten geen uitkomst zijn. Andere alternatieven zijn het gebruik van VPN-verbindingen.

Eerder bleek dat de blokkade van Twitter juist een averechts effect opleverde. Het aantal tweets vanuit Turkije steeg na het nieuws met 138 procent. Turkije lijkt echter nog niet klaar, want mogelijk zijn Facebook en YouTube de volgende slachtoffers van de Turkse regering. Google kreeg al vele verzoeken om video’s onbeschikbaar te maken, de zoekgigant wil echter niet meewerken en zegt een "vrij en open internet" te steunen.

Van de censuur wordt schande gesproken. Eurocommissaris Neelie Kroes gaf bijvoorbeeld aan dat de blokkade ongegrond, onzinnig en laf is.