De mediawaakhond van Rusland, Roskomnadzor, is niet ver meer verwijderd van het blokkeren van Twitter en Facebook. Volgens de mediawaakhond reageren de sociale netwerken niet op bevelen van Rusland om content te verwijderen en heeft de waakhond straks geen andere keuze dan de netwerken te blokkeren.

Volgens de Russen worden er via Twitter en Facebook extremistische en staatsvijandige informatie verspreid. De Russen eisen meer controle op de sociale netwerken en willen dat de netwerken stoppen met het verspreiden van dit soort informatie. De Russische tegenhanger van Facebook, Vkontaktje, wordt inmiddels door de overheid gecontroleerd en de oprichter van het netwerk is Rusland inmiddels ontvlucht.

Rusland heeft afgelopen maand ook een aantal nieuwe wetten ingevoerd die het mogelijk maken om sociale media beter te controleren of te blokkeren. De Russische overheid voert steeds meer druk uit op de media om deze te kunnen controleren. Vooral de situatie in de Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de Russen nog strenger zijn geworden, inmiddels zouden de tv-kanalen ook in handen zijn van de overheid en niet langer objectief nieuws brengen.