1 min

Als je gebruik wilt maken van de diensten van Google, moet je minimaal dertien jaar zijn in de Verenigde Staten. In Nederland moet je zelfs minimaal zestien jaar oud zijn. Mensen die jonger zijn kunnen niet eens een Gmail-adres aanvragen, tenzij ze liegen over hun leeftijd, wat ongetwijfeld veel gebeurt. Google zou nu bezig zijn aanpassingen door te voeren, zodat het zich ook op kinderen kan richten.

Google wil graag een nieuwe doelgroep aan zich binden, namelijk kinderen die momenteel te jong zijn om legaal gebruik te maken van de diensten van het bedrijf. Om kinderen die jonger zijn dan de wettelijke toegestane leeftijd toe te laten zal het bedrijf toestemming van de ouders moeten vragen. Veel bedrijven kiezen ervoor om dan om een kleine transactie te doen via een creditcard, aangezien kinderen geen creditcard hebben staat dat gelijk aan goedkeuring van de ouders. Google kiest echter voor een andere weg, het bedrijf wil een dashboard introduceren waarop ouders exact kunnen zien wat de kinderen met hun Google-account doen.

Daarnaast zou Google werken aan een kindvriendelijke versie van YouTube, die helemaal geschikt is gemaakt voor kinderen. Inmiddels zijn er al verschillende derde partijen die apps hebben gebouwd met YouTube-filmpjes die vooraf zijn gecontroleerd en geschikt zijn bevonden voor kinderen.

Het is een slimme zet van Google, mensen willen nou eenmaal niet graag van mailadres veranderen en als Google kinderen op een jonge leeftijd aan Gmail weet te binden, gaan ze mogelijk nooit meer weg.