1 min

Onlangs ontstond er weer eens onrust doordat (weer) werd ontdekt dat veel applicaties constant inzicht hebben in de locatie van de gebruiker via de GPS-module in smartphones en tablets. Dat het kan betekent niet dat het ook gebeurt, maar je kan ook niet met zekerheid zeggen dat het niet zo is. Apple’s iOS 8 maakt desondanks een einde aan de steeds weer terugkerende paniek.

In iOS 8 (review) is er een nieuwe optie voor locatiegegevens bij gekomen, waardoor gebruikers ervoor kunnen kiezen om applicaties alleen toegang tot de GPS-gegevens te geven indien ze geopend zijn. Voorheen kon alleen gehele toegang worden verleend of ontzegd.

Hiermee zet Apple een grote stap in de goede richting, maar uiteindelijk zijn het de ontwikkelaars die de kink in de kabel definitief kunnen verhelpen door ondersteuning voor de optie te implementeren. Facebook heeft voor Instagram en Messenger de standaardwaarde op Bij gebruik van app gezet, opvallend genoeg is de standaardwaarde van de Facebook-app nog wel op Altijd ingesteld. Dat is wel alsnog aan te passen naar de gulden middenweg.

Android- en Windows Phone-gebruikers hebben momenteel nog geen vergelijkbare optie. Apple zou de gebruiker deze functionaliteit ook nog kunnen geven bij toegans tot andere componenten zoals de camera en microfoon, al is het aannemelijk dat apps deze zaken sowieso enkel kunnen benaderen als ze zijn ingeschakeld.