Europese burgers hebben sinds enkele maanden de mogelijkheid om bij Google een verzoek in te dienen om verwijzingen naar bepaalde pagina’s uit de zoekmachine te verwijderen. De Amerikaanse consumentenbond wil dat Google deze functionaliteit op vrijwillige basis in eigen land uitrolt. Hiertoe worden de bestuurders van Google verzocht in een open brief.

Het recht om vergeten te worden is afgedwongen door de Europese Commissie, maar de Amerikaanse consumentenbond Consumer Watchdog ziet het wel zitten dat deze mogelijkheid ook daar beschikbaar komt. Omdat er in dat land echter geen bindende regelgeving voor is, zal dat vooralsnog op vrijwillige basis moeten gebeuren.

Uit eigen onderzoek van Consumer Watchdog blijkt dat 61 procent van de Amerikanen vindt dat Google het vergeetrecht ook in de Verenigde Staten moet introduceren. Van deze mensen vindt 39 procent dat Google daar via de wet toe gedwongen moet worden als dit niet vrijwillig wordt gedaan.

Burgers hebben in Europa sinds eind mei de mogelijkheid om een zoekresultaat uit Google Search te laten verwijderen indien er sprake van is dat de content onjuist, niet relevant of schadelijk is. Google moet daarbij het belang van het individu afwegen tegen dat van de samenleving. Google maakte onlangs bekend dat 58 procent van de verzoeken tot verwijdering wordt afgewezen.