1 min

Microsoft heeft besloten om per 1 december te stoppen met het gratis aanbieden van muziekstreams via Xbox Music. Het bedrijf zal de muziekdienst wel voortzetten maar alleen in de vorm van een betaald abonnement. De reden waarom het bedrijf stopt met de gratis versie is niet bekendgemaakt.

Op dit moment konden gebruikers van Xbox Music gratis luisteren naar muziekstreams en verdiende Microsoft geld met de advertenties die tussendoor werden afgespeeld. Vanaf 1 december moeten alle gebruikers die Xbox Music willen blijven gebruiken een abonnement afsluiten, een zogenaamde Xbox Music Pass van 10 euro per maand.

Voor dat bedrag kunnen gebruikers onbeperkt muziek luisteren zonder advertenties, ook kunnen gebruikers de muziek lokaal opslaan op hun apparaat. Microsoft heeft veel apps beschikbaar voor Xbox Music, namelijk op Windows 8, Windows Phone, Android, iOS, Xbox 360, Xbox One en dan is er ook nog een browserversie.

Gebruikers die afspeellijsten en collecties hebben aangemaakt in Xbox Music raken deze niet kwijt maar ze hebben vanaf 1 december wel een abonnement nodig om ze te beluisteren. Gebruikers die niet willen betalen voor Xbox Music doen er dus verstandig aan om hun afspeellijsten om te zetten naar bijvoorbeeld Spotify.

Hoeveel gebruikers Xbox Music heeft en hoe populair de dienst in Nederland of België is weten we niet. Microsoft heeft hier nooit cijfers van bekendgemaakt maar het is duidelijk dat diensten als Spotify en Deezer veel populairder zijn.