De makers van de Popcorn Time-applicatie hebben een installatieprogramma ontwikkeld om de iOS-app op een iPhone of iPad te installeren zonder tussenkomst van de App Store van Apple. Hiervoor gebruiken ze verlopen certificaten die bedrijven normaliter gebruiken om bedrijfsapps op toestellen te installeren. Door tijdens de installatie het toestel op vliegtuigmodus te zetten kan het certificaat niet worden gecontroleerd.

De makers van Popcorn Time zijn duidelijk niet de indruk van de macht van grote bedrijven, ze gingen al de strijd aan met de complete filmindustire door alle films en series illegaal aan te bieden via hun app, maar nu gaan de makers ook het gevecht aan met Apple. Ze hebben een methode gevonden om de Popcorn Time iOS-app op een iPhone of iPad te installeren zonder het toestel te voorzien van jailbreak maar wel door Apple’s beveiligingen en App Store te omzeilen.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Apple actie gaat ondernemen om in elk geval de installatiemethode te blokkeren maar mogelijk ook om de app op afstand te verwijderen of te blokkeren. De vraag is natuurlijk hoeveel Apple precies kan doen tegen de trucjes die de makers van Popcorn Time hebben uitgehaald.

De makers van Popcorn Time verwachten in elk geval een kat en muisspel dat ze zullen winnen. Ze maken gebruik van de mogelijkheden van het iOS Developer Enterprise Program. Dit programma is speciaal voor bedrijven opgezet die hun applicatiecode niet willen delen met Apple maar wel apps willen installeren op een iOS-apparaat. Door deel te nemen aan dit programma krijgen ze van Apple een certificaat waarmee ze de apps kunnen ondertekenen zodat deze kunnen worden geïnstalleerd op een iOS-apparaat. De makers van Popcorn Time hebben de hand weten te leggen op een dergelijk certificaat, dat weliswaar verlopen is, maar wel nog steeds werkt.

Apple kan in elk geval niet stoppen met dit programma want daarmee zou het alle groot zakelijke klanten ook de deur moeten wijzen en dat is financieel niet erg aantrekkelijk. Wel zal het bedrijf de controle op de certificaten waarschijnlijk gaan aanscherpen.