2min

Microsoft zou overwegen om een bod te doen om Salesforce.com dat hebben bronnen aan Bloomberg laten weten. Een ander bedrijf nog onbekend bedrijf zou Salesforce.com hebben benaderd voor een overname en Microsoft zou niet achter willen blijven. Microsoft’s eigen CRM-pakket is lang niet zo populair en volgens experts ook niet zo goed als Salesforce.com.

Microsoft concurreert al jaren met Salesforce.com maar Microsoft Dynamics is lang niet zo populair als Salesforce.com en ook zeker niet zo goed. Beide producten verzorgen Customer relationship management (CRM). De nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, heeft vorig jaar besloten de banden met Salesforce.com aan te halen en de bedrijven werken nu samen om de producten beter op elkaar af te stemmen. Microsoft heeft met Office wel een groot en populair product zakelijk product waar Salesforce.com graag zo goed mogelijk mee samenwerkt.

Nu een onbekend bedrijf Salesforce.com heeft benaderd voor een overname komt die samenwerking mogelijk in gevaar. Verder heeft Microsoft als doel om een steeds grotere cloudspeler te worden, het bedrijf wil in 2018 maar liefst 20 miljard dollar omzet uit de cloud halen. Een overname van Salesforce zal die doelstelling wel erg makkelijk maken.

Grote vraag is alleen welke partij Salesforce.com heeft benaderd voor een overname, dat kan namelijk niet iedereen zijn. De marktwaarde van Salesforce.com ligt rond de 50 miljard dollar, een bedrag dat niet iedereen zomaar kan ophoesten. Een voor de hand liggend bedrijf zou Oracle zijn, dat bedrijf weigerde commentaar te geven, wel zei het dat als iemand Salesforce.com overneemt de markt flink wordt opgeschud en dat zou goed zijn voor Oracle. Een andere kandidaat is SAP, maar die hebben gewoon duidelijk verklaard niet de onbekende partij te zijn. Adobe kondigde vijf dagen geleden een vergaande samenwerking aan met Microsoft voor Adobe’s Creative Cloud met Microsoft Dynamics CRM.

Salesforce.com zou inmiddels twee investeringsbanken in de arm hebben genomen om te reageren op eventuele biedingen. Het bedrijf heeft nu meerdere opties, vriendelijk bedanken omdat het zelfstandig wil blijven, zichzelf publiekelijk te koop aan bieden voor een biedingsstrijd of de twee partijen tegen elkaar uitspelen en er zoveel mogelijk geld uit halen. Mocht het tot een overname komen dan is het in elk geval de grootste overname voor een softwareproduct ooit.