2min

Nu Apple’s ontwikkelaarsconferentie dichterbij komt duiken er toch meer geruchten op over nieuwe features voor iOS 9. Volgens bronnen van 9to5Mac zou Apple al jaren werken aan een concurrent voor Google Now genaamd Proactive. Deze nieuwe dienst maakt mogelijk zijn intrede in iOS 9.

In juni is het weer tijd voor Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC, traditiegetrouw toont Apple hier nieuwe versies van zijn besturingssystemen, iOS en Mac OS X. Daarnaast worden er altijd de nodige nieuwe diensten en features gepresenteerd. Dit jaar wordt Apple’s streamingmuziekdienst verwacht en verder voornamelijk verbeteringen in iOS en Mac OS X en niet zozeer nieuwe features.

Toch is nu het gerucht opgedoken dat Siri kan rekenen op flinke uitbreiding in de vorm van een Google Now concurrent. Apple zou met een dienst genaamd Proactive de concurrentie aan willen gaan met Google Now. Proactive zal ook op basis van de agenda, contacten, e-mails, locatie en zoekgedrag voorspellingen gaan doen waar de gebruiker bij gebaat zou moeten zijn. Daarnaast zou Apple wel meer rekening willen houden met de privacy van de gebruiker, hoe dit precies te rijmen valt met een dergelijke dienst zal moeten blijken bij de eventuele presentatie.

Verder zouden derden partijen ook apps kunnen ontwikkelen die zijn te integreren met Proactive. Proactive zal bestaan uit een apart homescreen links naast het eerste homescreen, iets wat we op Android ook regelmatig zien met Google Now, Flipboard en HTC’s Blinkfeed. Dit scherm zal naar verluidt worden voorzien van een zoekbalk en drie knoppen; apps, contacten en kaarten, vervolgens wordt daaronder de relevantie informatie getoond zoals afspraken uit de agenda, maar ook hotelboekingen en vliegtickets en routes naar bekende bestemmingen.

Verder zou Apple inzichtelijk willen gaan maken welke apps wanneer worden geopend. Bijvoorbeeld al iemand elke ochtend het nieuws leest in een bepaalde app op zijn iOS-device dan zal deze apps straks al geopend zijn. Of als je elke zondagochtend je moeder belt dan zal je iPhone je in de toekomst eraan gaan herinneren dat je je moeder moet bellen.

Apple heeft in 2013 een app overgenomen genaamd Cue, die de basis van deze dienst vrijwel volledig kan vormen. Of deze geruchten ook kloppen zijn moeilijk te verifiëren maar alles wat beschreven wordt lijkt wel enorm veel op wat Google Now op dit moment te bieden heeft. Daardoor wordt het verhaal niet geloofwaardiger, maar Apple is al wel enige tijd bezig om zijn zoektechnologie uit te breiden en in combinatie met Cue is het zeker niet onmogelijk.