IBM Research heeft eerste werkende 7nm chip

IBM Research heeft een doorbraak gerealiseerd in de ontwikkeling van computerchips, het is erin geslaagd om een werkende 7 nanometer chip te produceren. Dat is de helft kleiner dan de chips die vandaag de dag worden gebruikt in pc’s en mobiele apparaten.

IBM Research heeft de chip ontwikkelt samen met zijn partners, GlobalFoundries, Samsung en SUNY Polytechnic Insitiute’s Colleges of Nanoscale Science and Engineering. Daarmee neemt het een flinke voorsprong op Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld.

Op dit moment produceert Intel de snelste computerchips op 14 nanometer, terwijl Samsung op 14 nanometer de snelste chips voor smartphones produceert. Waar Intel het op dit moment echt moet hebben van de chipproductie voor computers en Samsung voor mobiele apparaten zal die scheiding in de toekomst waarschijnlijk verder vervagen en worden de bedrijven elkaars grootste concurrenten.

De samenwerking die Samsung heeft met IBM en Globalfoundries gaat het bedrijf waarschijnlijk een fikse voorsprong opleveren want hoewel de volgende stap het produceren van 10 nanometer chips is, beschikt IBM Research nu al over een werkende 7 nanometer chip. Deze is weliswaar nog niet gereed voor massaproductie en dat zal ook nog wel even duren, aangezien hier eerst productielijnen voor gebouwd moeten worden. Het geeft wel aan dat de samenwerking tussen IBM, Globalfoundries en Samsung een hele vruchtbare is.

Er gaan ook al enige tijd geruchten dat Samsung zou overwegen om chipfabrikant AMD over te nemen. Intel’s grootste rivaal uit het verleden, AMD wil graag terugkeren op het hoogste niveau en gaat dat ook proberen, maar onder de vleugel van een techgigant die er wat miljarden tegenaan kan gooien is dit een heel stuk makkelijker.

IBM heeft aangegeven dat het de komende vijf jaar nog zeker 3 miljard dollar gaat investeren in onderzoek en ontwikkeling van chips. Ook Globalfoundries en Samsung gaan de komende jaren nog miljarden investeren in chipproductie. Zodra de Internet of Things werkelijkheid wordt zal de vraag naar chips exploderen en zal degene met de beste chips grof geld gaan verdienen.

Intel is de afgelopen tien jaar marktleider geweest op de chipmarkt maar lijkt langzaam flink wat concurrentie te gaan krijgen. Intel kan met zijn x86-chips nog steeds niet opboksen tegen de ARM-chips van Qualcomm en Samsung.