2min

De International Telecommunication Union wil in 2020 5G officieel presenteren, tot die tijd wordt er vooral getest, zo willen de Zuid-Koreanen tijdens de Olympische Spelen van 2018 de eerste diensten bieden via 5G. De Europese telecomproviders hebben minder haast, de meerderheid verwacht pas tussen 2022 en 2025 de nieuwe netwerktechnologie te kunnen aanbieden.

Hoewel de meerderheid van de Europese telecomproviders de pijn nog voelt van het bouwen en uitrollen van het 4G-netwerk en nog niet wil denken aan de investeringen die nodig zijn voor 5G, zijn er ook Europese providers die wel positief tegenover 5G staan. Ongeveer een kwart denkt tussen 2019 en 2021 de eerste 5G-diensten te kunnen leveren. Dat blijkt uit een rondgang van de Telecommunications Industry Association.

In totaal werden 58 providers ondervraagd en ongeveer een kwart daarvan verwacht in 2018 de eerste veldtesten te kunnen doen met 5G. In Nederland is KPN al voorzichtig begonnen met de eerste voorlopers van de 5G-testen, zolang de standaard nog niet vaststaat is het onmogelijk om een volwaardige 5G-test te doen.

T-Mobile is in Nederland op dit moment bezig zijn complete netwerk te vervangen, alle apparatuur wordt vervangen en het bedrijf kan softwarematig zijn capaciteit verdelen over 2G, 3G en 4G. Het bedrijf hoopt hier in de toekomst softwarematig 5G aan toe te voegen, met hooguit wat kleine upgrades aan antennes.

Het doel van 5G is om de snelheid van het mobiele internet opnieuw fors te verhogen, de capaciteit uit te breiden maar de latency fors te verlagen. Op papier moet 5G min of meer gelijkwaardig worden aan de huidige vaste lijnen.