2min

Google heeft bekendgemaakt dat het een overeenkomst heeft gesloten met drie telecomproviders in Indonesië om volgend jaar draadloos internet te kunnen aanbieden in het land. Google gaat internet aanbieden op 17.000 eilanden van Indonesië via ballonnen. Waarbij de internetverbinding uiteindelijk via de drie telecomproviders wordt afgehandeld.

Google lijkt te gaan doen wat tot op heden onmogelijk leek, internet aanbieden op de duizenden kleine eilanden in Indonesië. Het is onmogelijk om kabels te trekken naar alle 17.000 Indonesische eilanden waar Google nu internet beschikbaar gaat maken, maar door de lucht zijn de mogelijkheden veel flexibeler. Google gaat samenwerken met Indosat, Telekomsel en XL Axiata in Indonesië om internet te krijgen op de eilanden.

De providers bieden op dit moment alleen internet aan op de grote eilanden van Indonesië, maar Google gaat het bereik van die netwerken flink uitbreiden. Door gebruik te maken van het Project Loon projecten gaan er luchtballonnen vliegen boven de Indonesische eilanden en onder die ballonnen hangt een mobiele 4G-mast waar inwoners mee kunnen verbinden. De ballonnen van Google zijn in staat om met elkaar te verbinden zolang ze minder dan 100km bij elkaar vandaan vliegen. Hierdoor kunnen de ballonnen het signaal doorgeven tot ze bij een ballon uitkomen die in staat is verbinding te leggen met een grondstation.

Dat grondstation zal vervolgens de verbinding aansluiten op een van de netwerken van de providers waar Google mee samenwerkt. In totaal wonen er 250 miljoen mensen in Indonesië en slechts eenderde daarvan heeft toegang tot het internet. De beoogde internetsnelheid voor de inwoners van Indonesië is 10Mbit/s.