Google start test met internet via luchtballon op Sri Lanka

Google heeft zijn Project Loon opnieuw uitgebreid en is begonnen met het testen van Project Loon, internet via luchtballonnen, op Sri Lanka. Google begint met het testen van het luchtruim boven Sri Lanka om te zien of het daar inderdaad internet kan aanbieden via zijn luchtballonnen. Als de test slaagt kunnen de inwoners van Sri Lanka straks een 4G-verbinding opzetten via de luchtballonnen van Google.

Google is begonnen met het op laten van de eerste drie luchtballonnen om deze boven Sri Lanka te zetten. De luchtballonnen zijn in Zuid-Amerika opgelaten om ze vervolgens naar Sri Lanka te vliegen en daar te testen. De ballonnen moeten dus eerst minimaal 13.000 kilometer afleggen.

Later deze week zal Google alle systemen gaan testen en kijken hoe het spectrum verdeeld kan worden boven Sri Lanka. Om internet te mogen aanbieden in dit land heeft Google een joint-venture opgezet met de overheid van Sri Lanka, waarin de overheid een aandeel heeft gekregen van 25 procent. In ruil hiervoor heeft Google een licentie gekregen om het 4G-spectrum te mogen gebruiken om internet aan te bieden.

De nationale telecommaatschappijen van Sri Lanke mogen gebruik maken van Google’s infrastructuur met ballonnen om internet aan te bieden aan de inwoners van Sri Lanka. Door middel van deze ballonnen krijgt het hele eiland 4G-dekking.

De luchtballonnen van Google zweven op een hoogte van 20 kilometer en kunnen verbinding maken met alle 4G-modems op de grond of dit nou een extern modem is of een smartphone, tablet of laptop. Al deze signalen worden vervolgens door de luchtballon verbonden met een grondstation van een nationale provider, mocht er geen grondstation in de buurt zijn dan verbind de ballon alles door met een andere ballon, net zolang tot er wel een ballon is met een verbinding naar een grondstation.