2min Devices

Exynos M1 of Exynos 8890 opgedoken in benchmarks

In de benchmarkdatabase van Geekbench is een nieuwe mobiele chip van Samsung verschenen die het bedrijf momenteel in ontwikkeling heeft. Het gaat om de Exynos M1, een nieuwe octa-core chip met een kloksnelheid van 1,4 GHz, die waarschijnlijk op de markt komt als Exynos 8890.

Samsung heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in zijn chipfabrieken en niet zonder resultaat. In de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge (review) zit op dit moment de snelste mobiele chip en de concurrentie komt nog niet in de buurt.

De ontwikkelingen voor komend jaar zijn inmiddels ook in volle gang en Samsung lijkt aan een opvolger te werken voor de Exynos 7420. Op dit moment is de Exynos M1 nog niet sneller als de Exynos 7420 maar dat kan nog komen, het zou ook kunnen dat de M1 een nieuwe midrange-chip moet worden.

Belangrijke verandering in de chip zou zijn dat Samsung afstapt van de standaard Cortex-cores van ARM, maar in plaats daarvan nu een eigen core heeft ontwikkeld genaamd Mongoose. Samsung is niet het enige bedrijf dat eigen cores in ontwikkeling heeft, ook Apple werkt al jaren met een eigen Cyclone-core en Qualcomm heeft jarenlang succes gehad met de Krait-cores en werkt nu aan de Kryo-cores.

Naast eigen cores zou Samsung ook werken aan een eigen GPU die nog meer prestaties moet bieden tegen een lagere prijs. De nieuwe chip is waarschijnlijk opnieuw gebaseerd op 14nm. De prestaties blijven in de benchmark op dit moment nog achter, maar dat wil niet zoveel zeggen, het kan zijn dat Samsung nog enkele optimalisaties moet doorvoeren, de kloksnelheid nog omhoog gaat of de Samsung vooral op het gebied van energiebesparing grote stappen heeft gezet.

Volgend jaar zullen we gaan zien welke kant Samsung op gaat met de eigen chips.

Bron:GeekBench