De rechtbank in Brazilië heeft een vergaande beslissing genomen, vandaag en morgen is WhatsApp niet te gebruiken in het land. De ongeveer 93 miljoen Braziliaanse gebruikers kunnen geen gebruik maken van de dienst omdat de providers in het land de opdracht hebben gekregen WhatsApp te blokkeren als een soort van straf.

De rechtbank hoopt met de blokkade van WhatsApp de dienst te dwingen alsnog informatie vrij te geven. De rechtbank had eerder om gegevens gevraagd maar WhatsApp heeft die niet overhandigd. Als straf en dwangmiddel laat de rechtbank nu de hele dienst voor twee dagen blokkeren om het bedrijf in beweging te krijgen alsnog met de gegevens over de brug te komen.

Om wat voor gegevens het gaat is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om communicatiegegevens en die kan WhatsApp niet overleggen omdat het die niet heeft. WhatsApp gebruikt end-to-end encryptie en berichten worden direct van de server verwijderd als ze zijn afgeleverd.

Verder helpt het niet mee dat de providers geen fan zijn van WhatsApp omdat de dienst concurreert met hun diensten door onder andere bellen via WhatsApp aan te bieden. Of de rechtbank bereidt is nog zwaardere straffen op te leggen zal in de nabije toekomst moeten blijken. Mogelijk gaat de rechtbank binnenkort nog een stap verder door een blokkade voor een langere periode te eisen.

WhatsApp heeft laten weten teleurgesteld te zijn in de rechtbank.