2min

Dell heeft een eigen netwerk-besturingssysteem in ontwikkeling met de naam Operating System 10, hiermee is het mogelijk om netwerkverkeer te beheren, routers en monitoren in grote datacenters. Het besturingssysteem wordt toegepast op switches en routers.

Het gebruik van software defined networking wordt steeds populairder, grote bedrijven als Facebook en Google gebruiken dit inmiddels al jaren in hun datacenters maar nu gaan ook steeds meer leveranciers dit soort oplossingen aanbieden. Cisco, Hewlett Packard Enterprise en Juniper werken ook al aan dergelijke oplossingen, maar Dell lijkt nu nog een paar stappen verder te willen gaan.

Dell wil met OS10 bedrijven verlossen van merkgebonden beperkignen en de interoperabiliteit van hardware en beheersoftware, alles moet straks via de software op afstand te regelen zijn. Vaak moeten netwerkbeheerders nu nog op locatie aanwezig zijn of inloggen in veel verschillende control panels om het netwerkverkeer te beheren.

Met Dell’s nieuwe OS10 moet dat verleden tijd zijn en moet je vanuit één control panel al het netwerkverkeer in een datacenter kunnen beheren. Dat is een feature die meer bedrijven al bieden, maar Dell gaat een stukje verder door apps te ondersteunen op het OS10-platform. OS10 heeft als basis een Linux-kernel en daarbovenop de netwerklaag en ondersteuning voor standaard linux-apps, maar ook speciale OS10-apps en apps van derden.

Dell stelt dat OS10 volledig open wordt en volledig op Linux gebaseerd zal zijn. Via verschillende API’s krijgen ook derden de mogelijkheid om apps te ontwikkelen voor OS10, waarmee het beheer nog makkelijker en efficiënter kan worden. OS10 praat met de hardware via het Open Compute Project en de Switch Abstration Interface (SAI).