1 min

De Belgische provider Mobile Vikings wil in Vlaanderen de concurrentie aangaan met de vaste internet aanbieders. Het doet dit niet door gebruik te maken van een vast netwerk van de concurrent, maar door internet aan te bieden via 4G. Het heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met Base en AVM.

Mobile Vikings is een virtuele provider (MVNO) in België en de provider heeft met Base nieuwe afspraken gemaakt over het aanbieden van vast internet via 4G. De bedoeling is ook dat Mobile Vikings binnen twee jaar een zogenaamde Full MVNO gaat worden. Dat betekent dat Mobile Vikings wel de masten van Base zal blijven gebruiken maar dat het verkeer vanaf de mast over een eigen glasvezelnetwerk loopt. Mobile Vikings zal dus zelf glasvezel moeten gaan aanleggen naar alle mastlocaties.

Mobile Vikings heeft ook een overeenkomst gesloten met AVM voor het leveren van de 4G-modems. AVM is bekend van de Fritz-boxen en heeft in het assortiment naast VDSL- en kabel-modems ook 4G-modems. Het verschil is dat er geen coax- of koperkabel in het modem gaat maar er een extra antenne aanwezig is om een 4G-verbinding te maken.

Mobile Vikings heeft recent een test afgerond met vast internet via 4G en die is zeer succesvol verlopen. Het bedrijf werkt nu aan de voorbereidingen voor een compleet commercieel aanbod.

In Nederland is Mobile Vikings niet meer actief dus daar zal de provider het niet gaan aanbieden. In Nederland doet T-Mobile op dit moment wel een pilot met vast internet via 4G.