Tele2 start als eerste Nederlandse provider met bellen via 4G

Tele2 is als eerste Nederlandse telecomprovider begonnen met het aanbieden van bellen via 4G. De technologie heet officieel Voice over LTE (VoLTE) en zorgt ervoor dat er voor een telefoongesprek niet hoeft te worden teruggeschakeld op het 3G of 2G-netwerk. Daarmee is Tele2 naar eigen zeggen de eerste 4G-only telecomprovider ter wereld.

Tele2 is begonnen met het uitrollen van de mogelijkheid om te bellen via 4G, het netwerk is er klaar voor, maar nu moeten ook alle toestellen geschikt gemaakt worden. Veel toestellen bieden al ondersteuning voor VoLTE maar de optie is standaard uitgeschakeld, Tele2 moet nu samen met de smartphonefabrikanten de toestellen gaan testen en als deze goed werken krijgen ze een firmware-upgrade aangeboden om VoLTE in te schakelen.

Welke toestellen op dit moment al geschikt zijn voor VoLTE op het Tele2-netwerk maakte het bedrijf helaas niet bekend. We hebben hier inmiddels wel om gevraagd bij Tele2.

Het voordeel van bellen via het 4G-netwerk is dat je tijdens het gesprek ook kan beschikken over een snelle 4G-verbinding om even iets op te zoeken op het internet. Daarnaast is de kwaliteit van de telefoongesprekken veel beter en kunnen verbindingen sneller tot stand worden gebracht.

Voor Tele2 is het belangrijk dat klanten zo snel mogelijk alleen nog gebruik maken van het 4G-netwerk en niet hoeven terug te vallen op het 2G- of 3G-netwerk. De reden hierachter is dat Tele2 is begonnen als een virtuele provider door capaciteit in te kopen voor een 2G- en 3G-netwerk bij T-Mobile. Inmiddels heeft Tele2 zelf een eigen 4G-netwerk en is het een volwaardige telecomprovider geworden met een eigen netwerk. Tele2 heeft als fallback echter nog steeds het 2G- en 3G-netwerk bij T-Mobile. Het inkopen van capaciteit is simpelweg duurder dan het gebruik van het eigen netwerk en daarom wil Tele2 alle klanten zo snel mogelijk op het eigen 4G-netwerk hebben. Voor het gebruik van data is dat al grotendeels gelukt, nu moet ook het telefonieverkeer de overstap gaan maken.