2min

De gamewebsite Giant Bomb heeft de hand weten te leggen op documenten waarin meer details staan over de nieuwe PlayStation 4.5 die dit jaar nog moet verschijnen. Sony zou de PlayStation 4 een tussentijdse update willen geven voor de ondersteuning van 4K en de nieuwe PlayStation VR.

Uit de documenten wordt duidelijk dat er voor mensen die al een PlayStation 4 bezitten helemaal niets veranderd, niet in positieve zin maar ook niet in negatieve zin. De nieuwe PlayStation 4.5 heeft de codenaam Neo gekregen, en deze console zal een stuk krachtiger zijn dan het bestaande model. Deze extra rekenkracht is echter puur en alleen bedoeld voor het leveren van 4K-beelden en deze console is geschikter voor VR-gaming.

Sony stelt echter een aantal eisen aan game-ontwikkelaars, zo is het geen verplichting om een game beschikbaar te maken in een 4K-resolutie, maar mocht dit wel gebeuren dan moet de framerate minimaal net zo hoog zijn als op de oude PlayStation 4 in Full HD. Verder zullen er geen games verschijnen die alleen exclusief werken op de PlayStation 4.5, alle games zullen altijd werken op zowel de oude als de nieuwe console. Ook het netwerk en de PSN-store zijn voor de oude en de nieuwe consoles exact hetzelfde.

Games krijgen vanaf oktober van dit jaar een "base mode" (normale modus) en een "neo mode" waarin een game bijvoorbeeld in 4K wordt uitgevoerd.

De originele PlayStation 4 is voorzien van een AMD Jaguar-processor met 8 rekenkernen en een kloksnelheid van 1,6 GHz, in de PlayStation Neo wordt eenzelfde ontwerp gebruikt maar is de kloksnelheid opgeschroefd naar 2,1 GHz. Ook de GPU is flink wat sneller geworden, in plaats van 18 compute units zijn er nu 36 aanwezig en is de kloksnelheid verhoogd van 800 MHz naar 911 MHz. Tot slot is het werkgeheugen onder handen genomen, daarvan is de snelheid verhoogd van 176GB/s naar 218GB/s.

De nieuwe PlayStation 4 verschijnt nog voor oktober van dit jaar en de eerste games met Neo-ondersteuning verschijnen waarschijnlijk al deze zomer. Al zal dat pas worden gecommuniceerd als de nieuwe PlayStation 4.5 officieel is gepresenteerd. Mogelijk volgt er dan een patch om de nieuwe mode te activeren.