2min

Google heeft een schikking getroffen met de Fransen. De Franse overheid was van plan om Google belasting te laten betalen over Google Nieuws- en Google Adwords-inkomsten, dat plan is van tafel. In plaats daarvan stort Google 60 miljoen dollar in een fonds om de Franse uitgevers te helpen met hun online activiteiten.

Het geld zal worden gebruikt om de uitgevers te helpen met het verdienen van geld aan de eigen online content. Daarnaast krijgen de uitgevers korting op Adwords-campagnes. Adwords is een dienst van Google waarmee reclame gemaakt kan worden in Google Search en bij aangesloten websites.

Frankrijk is het tweede land waar Google een schikking treft met uitgevers. Ook met de Franstalige uitgevers in Wallonië (België) trof Google eerder al een schikking. Deze uitgevers hadden Google aangeklaagd voor het onrechtmatig gebruiken van citaten uit hun berichten in Google Nieuws.

Frankrijk is al jaren bezig met het bedenken van wetgeving om zoekmachines te laten betalen. Zo waren er voorstellen voor een belasting op online advertenties, het invoeren van licenties op citaten uit nieuwsartikelen, maar ook om belasting te heffen op bedrijven die privacygevoelige data verzamelen. Google heeft in eerste instantie steeds gedreigd om de Franse en België uitgevers gewoon uit de zoekresultaten te gooien, maar uiteindelijk koos het toch steeds voor een schikking.

Ook dat is niet zonder gevolg, want ook in Duitsland is men bezig met wetgeving om Google’s activiteiten extra te belasten. Ook hier zal Google waarschijnlijk op een of andere manier een schikking moeten gaan treffen. Daarmee is het echter wachten tot de volgende uitgevers in andere Europese landen zich gaan melden. Ook in Nederland zijn veel traditionele uitgevers die moeite hebben om online activiteiten winstgevend te krijgen en als Google in veel omringende landen met financiële bijdrages over de brug komt ligt het voor de hand dat dat hier ook aangegrepen wordt. Het Nederlandse uitgeversverbond NDP Nieuwsmedia heeft al aangegeven de ontwikkelingen met interesse te volgen.

Aan de andere kant is het natuurlijk de vraag of Google in alle landen bereid is zo’n schikking te treffen. Als het bedrijf straks in tientallen landen onder druk wordt gezet zal het wellicht kiezen voor een andere oplossing. Bijvoorbeeld het simpelweg verwijderen van de zoekresultaten van uitgevers die geld eisen van Google voor het gebruik van citaten in de zoekresultaten en Google Nieuws.

In elk geval moet Google steeds vaker de portemonnee trekken om de bedrijfsvoering te kunnen voortzetten. Zo heeft het recent ook in de Verenigde Staten in een antitrustonderzoek een schikking getroffen met de handelswaakhond FTC. Ook de Europese Commissie heeft een onderzoek lopen waarin wordt onderzocht of Google misbruik heeft gemaakt van zijn dominantie positie. Google heeft inmiddels een schikkingsvoorstel ingediend.