1 min

Volgens onderzoeksbureau Bipt gebruiken Belgische mobiele internetters slechts 289MB per maand, dat is aanzienlijk minder dat het mobiele dataverbruik in Nederland waar het begin dit jaar bijna op de 1GB (1000MB) lag. Inmiddels zal het dataverbruik in Nederland de 1GB grens wel zijn gepasseerd.

We kunnen dus concluderen dat de Belgen 70 procent minder mobiele data verbruiken dan Nederlanders. Daar komt nog bij dat het Bipt stelt dat het verbruik in België met 85 procent is toegenomen, dat betekent dat het verbruik in België een jaar geleden op slechts 150MB lag. De stijging is volgens het Bipt vooral te danken aan de komst van voip-toepassingen zoals bellen via WhatsApp.

Als we kijken naar de mobiele netwerken in België dan doen die nog wel iets onder voor de Nederlandse netwerken, maar ook in België zijn de providers druk bezig met 4G-netwerken. Proximus heeft inmiddels landelijke dekking bereikt, het zit op bijna 97 procent. Orange zit net onder de 90 procent en Base heeft nog wat werk te doen want dat 4G-netwerk zit nog onder de 70 procent. Wel kunnen we stellen dat in de meeste grote steden inmiddels 4G-dekking is gerealiseerd, daarmee zou het dataverbruik van de Belgen toch harder moeten stijgen.

Het laat zien dat de markt in België en het gebruik van de smartphone heel anders zijn dan in Nederland. Al zal het dataverbruik in België de komende jaren ook alleen maar toe gaan nemen.