1 min

Leiders van de lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met de aanpassingen aan het Europees/Amerikaanse Privacy Shield-verdrag. Het dient als opvolger van het in oktober vorig jaar ongeldig verklaarde Safe Harbour.

"Lidstaten hebben vandaag hun steun uitgesproken voor het EU-VS verdrag genaamd Privacy Shield, het vernieuwde veilige kader voor trans-Atlantische datastromen. Dit maakt de weg vrij voor een formele goedkeuring van de wettelijke teksten", schrijft vicevoorzitter Andrus Ansip van de Europese Commissie.

Het nieuwe verdrag dient als opvolger voor het vorig jaar afgekeurde Safe Harbour. Beide verdragen regelen de manier waarop Amerikaanse overheidsinstanties om mogen gaan met de data van Europeanen. Het is de bedoeling dat de verdragen de privacy van Europeanen waarborgen.

In het nieuwe verdrag wordt beter uitgelegd op welke manier en wat voor informatie Amerikaanse inlichtingendiensten data mogen verzamelen. Ook zal er een speciale functionaris aangesteld worden om klachten over Amerikaanse spionage in de Europese Unie te behandelen.

Dat regeringsleiders nu akkoord zijn, effent de weg voor een verdere implementatie van het verdrag. Eind deze maand moet er een stemming plaatsvinden binnen het Europees parlement. Als dat akkoord is, kan het verdrag voorgelegd worden aan de 27 lidstaten.