1 min

De Europese Commissie heeft vandaag besloten om het Privacy Shield-voorstel aan te nemen en direct te bekrachtigen. Privacy Shield is de opvolger van het Safe Harbor-verdrag dat niet op goedkeuring kon rekenen.

In Privacy Shield staan verscheidene regels voor Amerikaanse bedrijven, betreffende het opslaan van persoonsgegevens van Europese burgers. Privacy Shield is bedoeld om Europese burgers een betere privacy te bieden. Vorige week gingen de Europese lidstaten al akkoord met de inhoud van Privacy Shield.

De Europese Commissie heeft Privacy Shield per direct aangenomen, waardoor het verdrag direct in werking treedt. Bedrijven kunnen zich vanaf volgende maand laten certificeren voor Privacy Shield. In het verdrag wordt enkel behandeld hoe bedrijven uit de Verenigde Staten met data van Europese burgers moeten omspringen.

Safe Harbor, de voorganger van Privacy Shield, werd door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. Daarom werd Privacy Shield in het leven geroepen, met verschillende aanpassingen die voor extra bescherming moeten zorgen. Privacy Shield zal jaarlijks worden herzien door zowel de EU als de VS.

Zo kunnen Europeanen bezwaar maken tegen de toegang van hun privacygevoelige informatie, ook wordt bepaald hoe lang gegevens mogen worden opgeslagen en in hoeverre ze mogen worden doorgegeven aan andere partijen. Toch zijn privacywaakhonden niet geheel tevreden over Privacy Shield. Zij zijn van mening dat gegevens van Europese burgers in Amerika nog altijd niet voldoende worden beschermd.