1 min

Tags in dit artikel

, ,

Internetondernemer Kim Dotcom, die naam maakte met de uploaddienst Megaupload en Mega, heeft het minimumdoel gehaald bij de crowdfundingactie voor opvolger MegaUpload 2. De vorige dienst werd door de Amerikaanse overheid offline gehaald wegens veelvoudig voorkomende inbreuken op auteursrechten.

Dotcom kondigde zijn plannen voor de opvolger in juli aan. Hij wilde een beter bereikbare en eenvoudiger te gebruiken MegaUpload 2 maken, en had daarvoor minimaal 1 miljoen euro nodig. Dat bedrag is bij investeringsdienst Bnktothefuture opgehaald. Nu kan Dotcom dus verder met de ontwikkeling van de dienst, die in januari 2017 online moet worden gezet. De bedoeling is dat dit gebeurt op de vijfde verjaardag van het offline halen van MegaUpload.

Dat gebeurde in januari 2012, toen de ondernemer in zijn landhuis in Nieuw-Zeeland gearresteerd werd. Dat deed de politie daar op verzoek van de Amerikaanse FBI, dat van mening is dat Dotcom en zijn collega’s hun dienst niet goed gemanaged hebben en om die reden verantwoordelijk gehouden kon worden voor de inbreuken op auteursrechten die plaatsvonden op de site.

Ondertussen is Kim Dotcom nog altijd niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten en blijft hij dat aanvechten in de rechtbank. Op dit moment wordt de zaak behandeld bij de Nieuw-Zeelandse rechter en zal er vermoedelijk binnen afzienbare tijd een uitspraak volgen.