2min

Het lijkt erop dat berichten- en telefoniediensten binnenkort aan een flink aantal extra regels moeten gaan voldoen in de Europese Unie. De Europese Commissie is bezig met een aanpassing van de ePrivacy-richtlijn en volgens de Financial Times worden deze diensten binnenkort gelijkgesteld aan telecomproviders. Hierdoor moeten ze gaan voldoen aan een hele reeks nieuwe regels.

Volgens de Financial Times zal de Europese Commissie in september documenten publiceren waarin de nieuwe regels staan beschreven. Waar het in het kort op neer komt is dat diensten als Skype en WhatsApp de concurrentie aan gaan met telecomproviders en daarom ook zo behandeld moeten worden. Skype concurreert met het aanbieden van telefoongesprekken, terwijl WhatsApp een grote concurrent is voor SMS.

Telecomproviders moeten in Europa voor die diensten aan allerlei regels voldoen en na deze herziening zullen Skype en WhatsApp dat ook moeten. Het zou onder meer gaan de veiligheid en vertrouwelijkheid van de diensten. Waarschijnlijk komen er strengere regels hoe de bedrijven om moeten gaan met de persoonlijke gegevens van EU-burgers, verder moeten telefoniediensten ook de mogelijkheid bieden om 112 te kunnen bellen en zal er ongetwijfeld een paragraaf worden opgenomen hoe men moet reageren op verzoeken van inlichtingen- en opsporingsdiensten.

De EU lijkt de grote Amerikaanse bedrijven hiermee opnieuw te willen aanpakken en komt hiermee tegemoet aan het commentaar van alle Europese telecomproviders. Deze "verstorende innovaties" zijn een doorn in het oog van de traditionele bedrijven, omdat ze vaak in een grijs gebied zitten qua regelgeving terwijl de traditionele bedrijven wel aan allerlei regels zijn gebonden.