2min Security

Agentschap Telecom wordt cyberwaakhond van OTT-diensten als WhatsApp

Agentschap Telecom wordt cyberwaakhond van OTT-diensten als WhatsApp

Het Agentschap Telecom wordt toezichthouder van WhatsApp, Facebook Messenger, Skype en elke andere dienst die het mogelijk maakt om te communiceren zonder telefoonnummer. De toezichthouder kan handhavend optreden wanneer dergelijke diensten securitywetten overtreden.

Verschillende wetten worden door verschillende toezichthouders gecontroleerd. Het Agentschap Telecom ziet er onder andere op toe dat grote providers als KPN en VodafoneZiggo zich aan securitywetten houden. Zij beheren Nederlandse netwerken en leveren essentiële communicatiediensten. Die criteria geven het Agentschap Telecom het recht om te handhaven.

Het probleem is dat sommige organisaties aan vergelijkbare criteria voldoen, maar dankzij verouderde regelgeving aan toezicht ontkomen. WhatsApp, Facebook Messenger en Skype zijn enkele voorbeelden. Ook zij leveren vandaag de dag een belangrijke dienst voor Nederlandse communicatie, maar worden op dit moment niet altijd aan het toezicht van Agentschap Telecom onderworpen. Dat verandert met de Telecomcode, een nieuwe Europese richtlijn.

De Telecomcode zorgt ervoor dat WhatsApp, Facebook Messenger en Skype onder het toezicht van Agentschap Telecom vallen. Hetzelfde geldt voor elke andere communicatiedienst die zonder telefoonnummer werkt. Officieel noemen we dat een OTT-dienst. Denk aan softwaretools voor chat of videoconferencing.

Het Agentschap Telecom gaat erop toezien dat OTT-diensten securitymaatregelen treffen en datalekken melden. Doen OTT-diensten dit niet, dan kan het Agentschap Telecom handhavend optreden.

Telecomcode: wanneer?

Het Agentschap Telecom deelt niet wanneer de verandering precies ingaat. Een korte termijn is aannemelijk, want de Telecomcode werd deze week door de Eerste Kamer goedgekeurd.

Tip: Brussel roept WhatsApp op het matje om privacybeleid te verdedigen