2min

Apple moet zich voor de rechter verantwoorden waarom het niet meer aandacht besteedt aan zijn Safari-browser en zorgt voor betere HTML5-ondersteuning. Het Franse bedrij Nexedi heeft het bedrijf uit Cupertino voor de rechter gedaagd en wil dat Apple of beter voorziet in HTML5-ondersteuning of externe ontwikkelaars de ruimte geeft een browser toe te voegen aan iOS.

Apple ondersteunt op dit moment in Safari voor iOS wel een groot deel van de HTML5-specificatie, maar lang niet zo uitgebreid als Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla Firefox. Zaken die op dit moment bijvoorbeeld ontbreken in Safari voor iOS zijn ondersteuning voor WebM-video’s, de mogelijkheid om deel te nemen in videoconferenties (webRTC), of het gebruiken van OfficeJS in offline-mode (geen ondersteuning service workers).

nxd-mobile-supportHet Franse bedrijf heeft een  geschreven met vergelijkingen hoe goed de HTML5-ondersteuning van Apple is. zowel in iOs als in macOS schiet het bedrijf uit Cupertino flink te kort. Apple steekt veel minder energie in de ondersteuning van de HTML5-standaard dan de concurrentie, terwijl het tegelijk geen concurrerende browserengines toestaat op het iOS-platform, Chrome en Firefox zijn wel beschikbaar op iOS, maar moeten dan gebruik maken van Apple’s WebKit-engine.

Het Franse bedrijf ontwikkelt software en zegt naar eigen zeggen veel tijd en geld te moeten investeren in het beschikbaar houden en aanpassen van apps voor iOS en macOS, daar wil het bedrijf vanaf door af te dwingen dat Apple zich beter gaat inzetten of concurrenten gaat toestaan.

Hoe groot de kans is dat deze rechtszaak gaat slagen voor het Franse bedrijf is onduidelijk. Het bedrijf hoopt een speciale Franse wet te kunnen gebruiken waarin is vastgelegd dat kleine bedrijven beschermd worden tegen oneerlijke contracten van grote bedrijven. Volgens het Franse bedrijf gaat dat op voor de Apple Store-overeenkomst waar andere browserengines zijn verboden.