2min

De Europese Commissie kwam eerder na onderzoek tot de beslissing dat Apple nog 13 miljard euro belasting moet betalen aan Ierlan. De afspraken die Apple met de Ierse overheid gemaakt heeft zijn niet volgens de regels en zijn eigenlijk gewoon een vorm van staatsteun. Daarom is besloten dat Apple alsnog 13 miljard euro moet betalen, daartegen gaat het bedrijf nu in beroep.

Apple is niet de enige die in beroep gaat tegen de beslissing van de Europese Commissie, Ierland heeft dat namelijk ook gedaan. Apple stelt zelf tegenover Reuters dat “het bedrijf is aangepakt vanwege zijn succes, het is een makkelijk doelwit dat zorgt voor veel krantenkoppen en waarmee de Eurocommissaris Deen van het jaar is geworden.” Apple stelt verder dat er nu een rekenmodel is gebruikt dat uitkomt op het hoogste bedrag, er zijn nog veel mogelijkheden qua rekenmodellen die lager uitkomen. Ook is Apple het oneens met de kritiek dat de bedrijven in Ierland alleen maar dienen om belasting weg te sluizen, Apple stelt dat als er geen personeel in dienst is bij een bedrijf dat niet betekent dat het inactief is, het kan ook gerund worden door personeel van het moederbedrijf. Tot slot vind het bedrijf uit Cupertino het vreemd dat er niets is gedaan met de onderbouwingen van hun belastingexpert, daar wordt zelfs niet naar verwezen.

De Eurocommissaris, Margrethe Vestager, die de beslissing heeft genomen om Apple alsnog 13 miljard euro te laten betalen staat nog steeds achter haar besluit. Zij stelt dat volgens de afspraken met de Ieren, Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting hoefde te betalen.

Zowel Apple als de Ieren gaan nu in beroep, de vraag is wat daar uit gaat komen.