2min

Cray en Microsoft hebben een samenwerking aangekondigd. Daardoor zullen supercomputing-systemen van Cray naar Azure-datacenters komen. Bedrijven kunnen door de samenwerking gebruikmaken van kunstmatige intelligentie en geavanceerde analyses. Ook het simuleren van workloads wordt mogelijk.

Het voordeel voor ontwikkelaars en onderzoekers is dat ze meer kunnen doen aan het oplossen van problemen in plaats van het onderhouden van een on-premise Cray supercomputer-systeem. Microsoft benadrukt dan ook dat er veel complexe compute taken binnen enkele dagen of minuten uit te voeren zijn, in plaats van weken en dagen.

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld crash-simulaties en olie-veld simulaties uitvoeren. De mogelijkheden zullen beschikbaar zijn in een beperkt aantal Microsoft Azure-datacenters. Het is tevens de bedoeling dat de technologie ingezet wordt voor klant-specifieke doeleinden. Voorbeelden die genoemd worden zijn automotive, de ruimtevaartsector en energiebedrijven.

Microsoft schrijft in een ander blog dat de Cray-systemen eenvoudig te integreren zijn met Azure Virtual Machines, Azure Data Lake storage, het Micrrosoft AI-platform en Azure Machine Learning-diensten. Anderzijds wordt het mogelijk om gebruik te maken van Cray Urika-XC analyse-software suite en CycleCloud voor hybride high performance computing-management.

Reactie Cray

Peter Ungaro, CEO van Cray, geeft aan dat door de samenwerking Cray-supercomputers naar een hele nieuwe groep klanten komt. Die groep heeft volgens de directeur de meest geavanceerde computing resources nodig voor probleemoplossende mogelijkheden. Zij willen echter dat deze mogelijkheden beschikbaar zijn in de cloud.

Verder voegt Ungaro nog toe dat klanten zullen profiteren van het gebruiken van een ware supercomputer. Ook de mogelijkheid om applicaties te schalen naar ongekende niveau’s en de performance en mogelijkheden die voorheen alleen in de grootste on-premise supercomputing centers te vinden waren noemt de CEO als voordelen.

Dat de supercomputers van Cray tot veel in staat zijn, bleek al eerder. Zo eindigde de Cray XK7 vorig jaar nog op de derde plaats van de lijst snelste supercomputers ter wereld. Alleen twee Chinese supercomputers waren sneller. Cray is overigens Amerikaans.