Microsoft lanceert een preview voor Azure Container Service die toegewijd is aan Kubernetes. Deze nieuwe dienst heet eveneens Azure Container Service, maar wordt afgekort tot AKS (verwijzend naar Kubernetes). De stap van vandaag is een manier om de toewijding aan de containerstandaard te onderstrepen, aangezien andere standaarden ook ondersteund blijven.

De techgigant ondersteunde sinds begin 2017 Kubernetes al voor het ontwikkelen, inzetten en onderhouden van containers. Microsoft zag in de afgelopen zes maanden echter een toename van 300 procent. Mede daarom zullen er voortaan twee Azure Container Services zijn: ACS en AKS.

Toepassing

Microsoft toont in het blogbericht van de aankondiging een demo. Daarin laat het bedrijf zien hoe een nieuwe AKS-cluster te maken, alsmede het upgraden van clusters van Kubernetes 1.7.7 naar 1.8.1 en het schalen van drie nodes naar tien nodes. Dat moet allemaal relatief eenvoudig zijn. Het exacte codeerwerk wordt met een gifje getoond.

Het gebruik van AKS is gratis, al dient er nog wel betaald te worden voor de virtual machines. Microsoft prijst zichzelf door te stellen dat andere cloud-providers betaling per uur voor managed infrastructuur vragen, terwijl er met AKS niets betaald wordt voor het beheer van een Kubernetes-cluster. Daaraan voegt de techgigant nog toe dat betaling bij de cloud moet draaien om wat er echt verbruikt wordt.

Stappen Microsoft

Eerder dit jaar nam Microsofft nog Deis over, een bedrijf dat zich focust op Kubernetes.  Ook trad het bedrijf toe tot de Cloud Native Computing Foundation, waar Kubernetes als één van de belangrijkste projecten gezien wordt. Ook andere cloud-leveranciers zoals Oracle en Amazon Web Services werden onlangs lid van CNCF.

Kubernetes is dus geen onbekend terrein voor Microsoft, wat AKS niet een hele vreemde stap maakt. De afkortingen AKS en ACS kunnen toch nog voor wat verwarring zorgen, aangezien dezelfde betekenis aangehouden wordt. Wellicht dat we hier naar verloop van tijd gewend aan raken.