Amazon heeft het plan gevat om pakketjes direct in het huis van klanten af te leveren. Het bedrijf heeft vandaag daarvoor de Amazon Key onthuld, en slot- en camerasysteem dat klanten toestaat om van een afstandje bezorgers hun huis in te laten. Op die manier kunnen pakketjes ook bezorgd worden als mensen niet thuis zijn.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bericht van de internetreus. Amazon Key dient niet alleen om postbezorgers een pakketje in huis te laten plaatsen, maar beschikt ook over een wachtwoordsysteem dat mensen toestaat vrienden en dienstverleners binnen te laten. Stel dat je verwarmingsmonteur langskomt en jij niet thuis bent, kan je hem dus alsnog van een afstandje binnen laten. Of als je vrienden hebt die de plantjes water komen geven terwijl jijzelf op vakantie bent, kunnen zij ook gewoon naar binnen zonder een reservesleutel te hoeven hebben.

Lang in de maak

Er is volgens Reuters meer dan een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van Amazon Key. De webwinkel zou bestellingen mislopen van klanten die bijvoorbeeld overdag niet thuis zijn en liever niet zien dat hun pakketjes voor de deur gedropt worden. Amazon speelt met dit systeem dan ook vooral op hun behoeften in.

“Voor ons is dit geen experiment,” zegt Peter Larsen, vicepresident van de afdeling leveringstechnologie bij Amazon. “Dit vormt vanaf nu een kernonderdeel van de winkelervaring bij Amazon.” Mensen die lid zijn van Amazon Prime kunnen 249,99 dollar betalen voor een camera die beelden de cloud in streamt, evenals een slot dat het bedrijf dan voor je komt installeren.

Hoe het werkt

Als je dan het Amazon Key systeem hebt laten installeren, werkt het vrij eenvoudig. Als een bezorger voor de deur staat en niemand opendoet, kan de bezorger op zijn of haar smartphone een app openen en daar op ‘ontgrendelen’ drukken. Amazon controleert in zijn systeem vervolgens of de bezorger ook echt bij het betreffende huis moet zijn. Als dat het geval is, mag de bezorger naar binnen.

Vervolgens worden er direct camerabeelden naar de klant gestreamd, die de bezorger dus van een afstandje in de gaten kan houden. De bezorger kan niet verder gaan met zijn werk, tot de deur weer op slot is. Verder laat Larsen weten dat diefstal door bezorgers tijdens proeven “niet in de praktijk is voorgekomen.” Mocht het wel voorkomen, dekt Amazon de kosten.