Abonneer je gratis op Techzine!

Steeds meer mensen kiezen voor een mobiel abonnement in plaats van een telefoonaansluiting, zo wijst een onderzoek in opdracht van Nokia uit.
Het enige wat de vaste lijn nog doet standhouden is de betrouwbaarheid en de prijs. 69 procent van de Britten kiest voor een vaste aansluiting om kostoverwegingen, en Amerikanen en Duitsers omdat de vaste lijn betrouwbaarder is.

Een derde, en toch wel vreemde reden, is dat er ook emotionele redenen zijn om de vaste verbinding aan te houden. Dit zou kunnen komen doordat men met de gsm onderweg is, en dat het praten ‘ongezellig’ maakt.

Het onderzoek toont vervolgens nog aan dat het proces ‘vast-mobiel’ enkel kans op slagen heeft als men de indruk heeft dat men goedkoop en betrouwbaar kunt bellen met goede geluidskwaliteit.

In Zuid-Korea gaf 65 procent aan alleen hun mobiele telefoon te gebruiken. In België en Nederland waren er een jaar geleden al meer gsm-aansluitingen dan vaste verbindingen.

Vrouwen geven het liefst de voorkeur aan een vaste lijn. Vrouwen boven de 50 gebruikt vrijwel nooit een gsm.

In Engeland, Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea gebruiken maar liefst 45 miljoen mensen exclusief een mobiele telefoon.