Amazon komt met meer cloud instance-types, die betrekking hebben op de AWS Lightsail service. Dit private virtual server-aanbod richt zich op kleine bedrijven en ontwikkelaars die een volledige public cloud of data center-dienst niet kunnen betalen of nodig hebben. De nieuwe instances breiden de mogelijkheden voor de gebruikers uit.

Zo zijn de nieuwe instance beschikbaar in de formaten 16 GB en 32 GB. De eerste variant komt met vier virtual CPU’s (vCPU’s), 320 GB opslag en 6 TB aan dataoverdracht. De 32 GB instances beschikken op hun beurt over acht vCPU’s, 640 GB opslag en 7 TB datatransfer. Elke instance komt met solid-state drive-opslag, een statisch IP-adres en Secure Shell-toegang.

Amazon noemt het het juiste moment om met nieuwe instance-opties te komen. Tijdens de lancering in 2016 beschikte Lightsail nog over de basis mogelijkheden, maar nieuwe features brachten verandering. Onder andere block storage en ondersteuning voor het Windows-besturingssysteem zijn toegevoegd.

Prijsreductie

Met de update van vandaag hebben klanten voortaan meer keuze. Zo waren de instances tot vorige week beschikbaar in 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB en 8 GB. Amazon zal deze opties blijven aanbieden, tegen een gereduceerde prijs. Voor de meeste Linux-instances betalen gebruikers voortaan de helft. Uitzondering is de kleinste 512 MB-instance, die 30 procent goedkoper wordt.

Ook de Windows-instances krijgen te maken met een prijsverlaging. Vanwege de licentiekosten van Microsoft zijn ze echter wel een stuk duurder dan de Linux-instances. Voor Windows-instances geldt een minimumbedrag van 8 dollar per maand, terwijl Linux-instances beginnen bij 3,50 dollar per maand.

Amazon laat in een tabel zien wat gebruikers voortaan dienen te betalen voor de verschillende opties. Deze kun je hieronder bekijken. De eerste betreft Linux-instances, de tweede Windows-instances.