min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft een plugin voor Word vrijgegeven die haar eigen Office Open XML (OOXML) formaat kan converteren naar het OpenDocument (ODF) formaat en vice versa. Het conversieprogramma is gerealiseerd door een opensource project, dat gesponsord is door de softwaregigant.

Microsoft kondigde het ‘OpenXML Translator’ project vorig jaar juli aan op SourceForge.net. Microsoft startte het project destijds onder druk van voornamelijk overheidsklanten, maar liet de ontwikkeling over aan haar Franse partner Clever Age.

De plugin is geschikt voor Office 2007, Office 2003 en Office XP en is voorlopig alleen te downloaden op SourceForge.net. Microsoft heeft echter ook plannen om de plugin op haar eigen site te zetten. Als de plugin geïnstalleerd is kan de gebruiker vanuit Word ODF bestanden openen en opslaan.

ODF wordt een steeds belangrijker formaat, nu veel bedrijven en overheden overstappen op opensource office pakketten die gebruik maken van het formaat. Tegelijkertijd is Microsoft druk in de weer om haar eigen OOXML tot ISO standaard te maken, het formaat is inmiddels gestandaardiseerd door Ecma International. Niet iedereen is echter blij met deze pogingen van Microsoft, velen vinden dat er één standaard formaat moet komen. Het feit dat ODF veel functies van OOXML al vervult en dat OOXML een 6.000 pagina’s tellende specificatie heeft is voor velen een reden om zich te verzetten tegen OOXML.

Eén van die tegenstanders is IBM. Het bedrijf stemde al tegen de standaardisering van OOXML door Ecma en zal nu alles in het werk stellen om te voorkomen dat OOXML een ISO standaard wordt.
Microsoft heeft echter geen plannen om haar eigen formaat los te laten, ook de nieuwe versies van Excel en Powerpoint zijn gebaseerd op een XML structuur. Nu de Word converteerder afgerond is gaan Microsoft en Clever Age dan ook beginnen met de ontwikkeling van converteerders voor deze twee Office applicaties.