6min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

BusinessWeek journalist Gary Morgenthaler geeft zijn visie op de huidige en toekomstige marktverdeling tussen Apple en Microsoft. Volgens hem vormt Apple’s Mac OS X een serieuze dreiging voor de softwaremaker uit Redmond.

Volgens Morgenthaler is de wurggreep van Microsoft waarmee het bedrijf de afgelopen twintig jaar de computersector in haar greep had nu eindelijk aan het verslappen. Voor de reden waarom focust hij op Apple’s laatste versie van Mac OS X, beter bekend als Leopard. "Met de ene vinger druk je ‘control’ en met de andere het ‘pijltje naar rechts’ in en meteen wissel je tussen Mac OS X en Windows.

Met die zelfde combinatie ga je weer terug". Volgens Morgenthaler is deze eenvoudige manier van wisselen – beter bekend als Spaces – een van de meest interessante nieuwe functies van Leopard die in het najaar van 2007 zijn oorsprong vond. Naast de computerbusiness mengt Apple zich ook in de telefoniemarkt (smartphones). Morgenthaler zoomt hiermee in op de recente vrijgave van de softwaredevelopmentkit voor de iPhone, waarmee iPhone-applicaties gemaakt kunnen worden. Deze wordt in juni opgevolgd door iPhone 2.0, een softwareupgrade die meer op bedrijfsgebruik gericht zal zijn.

Volgens Morgenthaler zijn de inspanningen van Apple in deze twee van elkaar onafhankelijke sectoren onderdeel van een goed doordachte strategie van het bedrijf uit Cupertino. Volgens Morgenthaler zullen Windows-gebruikers in de nabije toekomst de overstap naar Apple-computers en mobiele apparaten kunnen maken zonder daarbij belangrijke op Windows gebaseerde applicaties te zullen moeten vervangen. Morgenthaler noemt de eenvoudige virtualisatie van twee totaal verschillende besturingssystemen een ‘weg banen voor een klassiek migratietraject’. Bedrijfsgebruikers zullen verleid worden en Apple stelt zichzelf op als tegenstander van Microsoft om de gehele computersector – inclusief bedrijven – in handen te krijgen.

[b]De kracht van de kernel[/b]

Apple staat vandaag de dag bekend als een ‘consumenten-product-bedrijf.’ "Elk nieuw Apple-product wat onthuld wordt – van iPod tot iPhone – komt met de opwinding en glamour van Steve Jobs’ ‘reality distortion field’." Desondanks, als je volgens Morgenthaler naar het grotere plaatje kijkt vormen zich bredere strijdlinies. Hij vergelijkt Jobs – als baas van Apple – met een generaal uit de 19e eeuw, die stilletjes zijn troepenmacht onder de dekking van een bomenrij verbergt. Kleine doch goed doordachte functionaliteiten zoals Spaces lijken volgens Morgenthaler strategisch. Een aanval van Apple op Microsoft’s bedrijfsmonopolie lijkt goed denkbaar tegen het jaar 2010.

Volgens Morgenthaler begon het allemaal met Mac OS X, het multi-core, multi-processor platform wat in 2001 het levenslicht zag en onlangs haar zevende verjaarde vierde. Het besturingssysteem, gebaseerd op "Mach", een universitair UNIX onderzoeksprototype, werd gezien als een doorbraak in de geschiedenis van de uniprocessor van de computerindustrie. Het modulaire nieuwe besturingssysteem bood Apple de mogelijkheid om haar kerneltaken in een kleine computerkernel vast te leggen.
Die zelfde kernel heeft bewezen eenvoudig aanpasbaar te zijn binnen de gehele Apple productlijn, van ingewikkelde servers tot de relatief simpele iPod Touch. Dergelijke modularieit stelt Apple in staat om eender welke functionaliteit benodigd is aan het product toe te voegen, waarmee de compatibiliteit tussen verschillende producten gewaarborgd blijft.

Aan de andere kant houdt Microsoft nog altijd vast aan een besturingssysteem uit de jaren ’80, waar bij elke Windows-upgrade nieuwe functionaliteit aan toegevoegd wordt. Niet om het even dat afgelopen week duidelijk werd dat Windows te groot en te lomp aan het worden is. Morgenthaler stelt dat met het arriveren van Vista, de Windows kernel naar ruim een Gigabyte aan code is opgezwollen. Mac OS X’s Mach kernel daarentegen vereist minder dan 1 Megabyte aan code in haar kleinste configuratie.

Deze ‘bloating’ heeft volgens Morgenthaler Vista-gebruikers opgezadeld met toegenomen kosten en vermindere performance op gemiddelde computers. Daarnaast heeft het gezorgd voor een fragmentatie van het besturingssysteem van Microsoft. Vrijwel elk product heeft zijn eigen besturingssysteem. Een besturingssysteem voor server, desktop en laptop, eentje voor mobiele telefoons en Zune mediaplayers en zelfs een apart besturingssysteem voor de Xbox. Mede door bloating zorgt elke "verbetering" van Windows volgens Morgenthaler voor meer problemen. Volgens hem is Vista dan ook een fiasco.

[b]Richting een Apple-gekleurd kantoor[/b]

Volgens Morgenthaler kan het contrast tussen Microsoft en Apple niet groter zijn. Waar Microsoft in toenemende mate lamgelegd wordt door de starheid van haar besturingssysteem, beweegt Apple zich flexibel en snel. Waar Microsoft worstelt om Windows 7 in 2010 op de markt te brengen, heeft Steve Jobs aangegeven dat Mac OS X het juiste platform is voor het volgende decennium van nieuwe producten. Verbeteringen in het ene Apple-product vinden volgens Morgenthaler snel hun weg – en dat in veel gevallen voor lagere kosten – in andere producten. Binnen zestig dagen na de introductie van multi-touch op de iPhone, verscheen datzelfde multi-touch op de MacBook Air. Met deze soort van flexibiliteit is het volgens Morgenthaler voor Apple heel eenvoudig zich op nieuwe markten te richten of zelfs volledig nieuwe te creëeren.

Hoe kan volgens Morgenthaler Apple gezien deze voordelen bedrijven overhalen om voor haar producten te kiezen?

  • Ondanks de relatieve schaarste van de bedrijfsdesktops zijn Apple notebooks met een groeiend marktaandeel van zo’n twintig procent reeds algemeen geaccepteerd binnen bedrijven. Voor mensen die veel reizen vormt de nieuwe MacBook Air vanwege met name zijn gewicht al een groot voordeel. En nu, met de mogelijkheid om Mac- en Windows-applicaties gezamenlijk op een Mac te draaien zullen meer en meer bedrijfsgebruikers de Mac (notebooks) omarmen.
  • Hoewel volgens Morgenthaler Mac-desktops een groeiend aantal superieure functies ten opzichte van Windows-desktops kent, is dit nog altijd niet voldoende om IT-afdelingen van bedrijven over te halen de ‘switch’ te maken. Daarom zal Apple zich voorlopig op andere segmenten richten en het marktaandeel voor desktop Macs op peil proberen te houden.
  • Apple’s recentelijke geïntroduceerde Leopard servers gaan de competitie aan in een markt met veel teleurgestelde kopers van Vista server waar Microsoft’s marktaandeel slechts veertig procent bedraagt. Leopard heeft een goede kans om hier marktaandeel te veroveren.
  • Verrassend is volgens Morgenthaler het feit dat de kleine iPhone Apple weer met rasse schreden in de bedrijfsmarkt terug zal brengen. Zelfs zonder bedrijfssoftware heeft de iPhone gebruikers in bedrijven overgehaald met bijvoorbeeld makkelijk luisteren (iTunes), makkelijk surfen (Safari) en goede compatibiliteit met een Mac-computer. En met de aankomende 2.0-firmwareupdate gericht op bedrijfsgebruik zal het kleine apparaatje spoedig zijn waarde binnen het bedrijfsleven gaan bewijzen.

[b]Meer mobiel, meer Apple[/b]

Als bedrijven in toenemende mate mobiel worden, zal de druk om Apple van boven tot onder in te zetten steeds groter worden. Een toename in de verkopen van Apple laptops en iPhones zullen ervoor zorgen dat IT-afdelingen binnen bedrijven Apple volgens Morgenthaler zullen omarmen. Tegen 2010 kan het aantal gebruikte iPhones de 100 miljoen naderen. Het is mogelijk dat het marktaandeel van de iPhone op de Amerikaanse smartphonemarkt (28 procent in het vierde kwartaal) spoedig de zeventig procent die de iPod nu heeft zal evenaren.

Het laatste stukje van de puzzel zal volgens Morgenthaler de werdergeboorte van Apple’s programma-ontwikkelingsecosysteem zijn. Dit werd eerder al nieuw leven ingeblazen door de vrijgave van de softwaredevelopmentkit voor de iPhone, die niet alleen onafhankelijke ontwikkelaars in staat stelt om nieuwe programma’s te maken, maar ze eveneens naar het Mac-platform terugbrengt. Elk programma wat voor de iPhone geschreven wordt kan door eenvoudige aanpassing ook op de Mac ingezet worden. De reactie was enorm, meer dan honderd duizend ontwikkelaars downloadden de SDK in de eerste week na zijn release. De populariteit van de iPhone voor mobiele bedrijfsapplicaties kan enkel groeien volgens Morgenthaler.

Morgenthaler stelt dat hiermee het aankomende gevecht duidelijk is. Het is Apple’s naadloos geïntegreerde softwarestrategie, van minimale grootte en maximale efficiëntie tegen Microsoft’s strategie van meerdere incompatibele, bloated en gefragmeteerde besturingssystemen. Het is Apple’s groeiende klantenacceptatie tegen Microsoft’s groeiende klantenperikelen. Doordat Microsoft volgens Morgenthaler gefaald heeft haar besturingssysteem in een afzienbare tijd te moderniseren, heeft het bedrijf uit Redmond haar linkerflank onbeschemd voor een aanval van een ooit overwonnen rivaal.