Na de introductie van de nieuwe milieuvriendelijke MacBook, MacBook Pro en het nieuwe LED Cinema Display afgelopen dinsdag, heeft Apple afgelopen donderdag een update op haar milieubeleid gepubliceerd.

In de "Apple 2008 Environmental Update" zoals het document heet, gaat Apple-topman Steve Jobs in op de laatste stand van zaken omtrent milieu binnen Apple en hoe het bedrijf de toekomst op milieugebied voor zich ziet. De inspanningen zijn opgedeeld in drie categorieën: giftige stoffen verwijderen, recycling en tot slot de koolstof-voetafdruk.

Volgens Jobs heeft Apple zich de afgelopen jaren gezamenlijk ingezet om meer transparantie omtrent het milieubeleid te verschaffen. De open houding van Apple biedt inzicht in de stappen die Apple neemt om het milieu te beschermen en de eigen business duurzaam te houden.

[b]Giftige stoffen verwijderen[/b]

Het afgelopen jaar maakte Apple bekend dat het zichzelf tot doel had gesteld om tegen het einde van 2008 zogenaamde polyvinylchloride (PVC) en brominated flame retardants (BFR’s) uit Apple-producten te verwijderen. Een andere doelstelling was om ook kwik uit beeldschermen te verwijderen en glas zonder arsenicum te gebruiken.

Volgens Jobs was de grootste uitdaging het verwijderen van PVC en BFR’s. "Waar andere bedrijven de stoffen slechts uit bepaalde onderdelen verwijderden, zorgden wij ervoor dat alle vormen van broom en chloor uit onze producten verwijderd werden", stelt Jobs. Volgens Jobs zijn er duizenden componenten getest op broom en chloor en is men momenteel in de laatste fase van PVC-vrije voedingskabels.

Als schoolvoorbeelden voor de hoge prioriteit die het milieu geniet bij Apple noemt hij de MacBook Pro met "het eerste ledbeeldscherm in de industrie dat vrij is van arsenicum" dat in juni 2007 geïntroduceerd werd. Ook noemt hij de MacBook Air die zowel beeldschermglas, dat vrij is van arsenicum, maar ook een backlight-technologie dat vrij is van kwik bevat.

Ook buiten de Mac-poot van Apple geniet het milieu hoge prioriteit. Zo lanceerde Apple onlangs iPods die vrij zijn van BFR en PVC en heeft de iPhone 3G een beeldscherm dat vrij is van kwik. "Ik ben er trots op om te kunnen melden dat alle nieuwe product-ontwerpen van Apple op schema liggen om onze doelstellingen voor 2008 te halen", sluit Steve af.

[b]Recycling[/b]

Ook recycling speelt een grote rol bij het aspect milieu. Volgens Apple zijn de eigen programma’s voor recycling sinds de laatste milieu-update van het bedrijf drastisch gegroeid. In 2007 bedroeg het percentage ‘e-waste’ 57 procent meer waardoor Apple zo’n 9,5 miljoen kilo wist te verzamelen.

"U herinnert zich wellicht nog dat we onze recyclingperformance meten volgens een standaard die aanvankelijk door Dell voorgesteld is: vergelijk het aantal dat je verzamelt met het aantal producten dat je zeven jaar terug verkocht." Volgens Jobs behaalde Apple in 2007 een recycling-ratio van 18,4 procent, "wat onze verwachting van 13 procent ruim overtrof." "Onze doelstelling voor 2010 was 28 procent, maar we overtreffen dit percentage al in 2008, twee jaar eerder dan gepland."

Jobs geeft aan dat in 95 procent van de landen waar Apple zijn producten verkoopt recyclingprogramma’s lopen.

[b]Koolstof-voetafdruk[/b]

Jobs gaat in de update ook in op de zogenaamde koolstof-voetafdruk van Apple. Dit betekent in eenvoudig Nederlands de hoeveelheid koolstof die Apple veroorzaakt bij alle aspecten binnen het bedrijf.

Volgens Jobs bestaat de uitstoot van broeikasgassen door kantoren of fabrieken maar uit vijf procent van hetgeen totaal aan broeikasgassen uitgestoten wordt. Jobs geeft aan dat Apple besloten heeft om de uitstoot te meten tijdens elke fase van de levenscyclus van een product: van productie tot transport en de uiteindelijk recycling. Apple wil deze gegevens dan ook samenvoegen met nieuwe producten die het maakt.

Apple publiceert naar eigen zeggen meer informatie over een product dan menig bedrijf ooit heeft gedaan. Zo is er voor elk nieuw product informatie bekend over de energie-efficiëntie, samenstelling van het materiaal, verpakkingsmateriaal en niet te vergeten de uitstoot van broeikasgassen.

Jobs haalt wederom een voorbeeld aan om te ondersteunen dat Apple reeds efficiënte computers gemaakt heeft. Hij vergelijkt het verbruik van elektriciteit van de 20-inch iMac met een enkele gloeilamp in een huishouden, 67 Watt. "Dat is efficiënter dan wat onze concurrenten in 2 jaar tijd in staat bleken te zijn voor pc’s", aldus Jobs.

[b]Greenpeace[/b]

Milieuorganisatie Greepeace, dat zich al tijden hard maakt voor een verbeterde situatie omtrent het milieu bij grote elektronicaconcerns, geeft op zijn weblog aan dat het blij is met de behaalde doelen van Apple, maar dat het nog niet helemaal tevreden is.

"Niet exact de doorbraak waar wij op hoopten. Deze nieuwe MacBooks zitten momenteel op eenzelfde niveau wat betreft reductie van giftige stoffen als de Sony Vaio-laptops en de Lenovo Think Vision-monitors. De BFR-vrije interne componenten geven een verbetering weer ten opzichte van de lat die al door de Vaio-lijn gelegd werd.

Volgens Greenpeace is de belangrijkste aankondiging die in de industrie zal blijven doorklinken het feit dat Apple op schema ligt om tegen het einde van 2008 producten zonder PVC en BFR’s te kunnen verkopen. "Dit zal voor het eerst zijn voor een computerbouwer en geeft het stokje door aan concurrenten als HP, Dell, Lenovo, Acer en Toshiba", stelt Greenpeace.

"Zij hebben alle hun zinnen gezet om deze chemicaliën in 2009 te verwijderen, maar als Apple deze uitdagingen al heeft verholpen is er geen excuus om met de volledige eliminatie van giftige stoffen tot eind 2009 te wachten", aldus Greenpeace.

Greenpeace geeft aan dat het blij is dat een markant publiek figuur als de Apple-topman zoveel tijd aan het milieu wil besteden. Het hoopt natuurlijk dat andere bedrijven het voorbeeld van Jobs en Apple gaan volgen.