Abonneer je gratis op Techzine!

De Europese Commissie is op dit moment in overleg om eventueel een extra invoertarief te leggen op luxere mobiele telefoons. De luxere telefoons zijn dan telefoons die bijvoorbeeld beschikken over GPS-ontvangers en mobiele televisie. De kosten van deze telefoons zullen, als het voorstel door komt, met veertien procent verhoogd worden.

Deze informatie heeft EICTA gegeven, een belangenorganisatie van producenten van mobiele telefoons. Deze week zou de commissie nog met voorstellen naar buiten komen.
EICTA zegt echter dat deze maatregel in strijd is met de afspraken die gemaakt zijn binnen de wereldhandelsorganisatie WTO. Ook is het van mening dat, vooral in deze tijd van economische recessie, dergelijke extra kosten de koopkracht nog verder zullen aantasten.

Bevestigd door een ingewijde is dat op dit moment het voorstel in Brussel aanwezig is. Ook heeft deze laten weten dat de Scandinavische lidstaten, de plaats waar de belangrijkste Europese producenten van de mobiele telefoons te vinden zijn, het idee niets vinden. Daarnaast is ook Nederland een van de landen die bezwaar heeft tegen het verhogen van de kosten voor deze luxere telefoons.

Of het idee daadwerkelijk doorgaat, of er iets aangepast wordt of dat het in zijn geheel geschrapt wordt zou de commissie deze week nog naar buiten moeten brengen, zo heeft zij zelf laten weten.