Abonneer je gratis op Techzine!

Intel meldde op donderdag dat de nettowinst in het vierde kwartaal is gedaald met negentig procent dankzij een ‘onzeker economisch klimaat’.

De chipbouwer boekte in het vierde kwartaal een winst van 234 miljoen dollar en dat is een daling van negentig procent of vier procent per aandeel. Het bedrijf wist in dezelfde periode vorig jaar nog een nettowinst te behalen van 2,3 miljard dollar.

Intel gaf dit kwartaal al twee keer een winstwaarschuwing af en investeerders hielden hun hart dan ook vast bij de bekendmaking gisteren. De resultaten lagen overigens in de buurt van de voorspellingen van de Wall Street Journal.

Als reden voor zo’n grote daling van de nettowinst geeft het bedrijf de investering van één miljard dollar in de WiMax-dienstprovider Clearwire.

Naast de nettowinst daalde ook de omzet van 10,7 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 8,2 miljard dit jaar. Intel liet weten dat, omdat de pc-verkopen steeds meer dalen, retailers eerst hun huidige chipvoorraden opmaken voordat ze nieuwe bij Intel inkopen.

"De economie en de industrie bevinden zich in het proces van het herstellen van de basislijn vanwaar de groei weer opnieuw zal ontstaan," aldus chief executive offiver Paul Otellini in een verklaring waaruit afgeleid kan worden dat het niet snel beter zal worden.

"Hoewel het klimaat onzeker is, zijn onze fundamentele, zakelijke strategieën beter gefocust dan ooit. Intel zal doorgaan met het uitbreiden van zijn toppositie, de productinnovatie en nieuwe markten en zodra de economie herstelt zullen we opnieuw groeien."

Intel heeft geen winstverwachting voor het volgende kwartaal afgegeven vanwege het ‘beperkte zicht en de onzekere tijd’ waarin Intel en overigens de gehele techindustrie op dit moment verkeren.

Over het hele jaar 2008 behaalde Intel een omzet van 37,6 miljard dollar, twee procent lager dan in 2007. De operationele inkomsten bedroegen 9 miljard dollar en waren 9 procent hoger dan het jaar daarvoor. Het netto-inkomen was wel weer een stuk lager, namelijk 24 procent met 5,3 miljard dollar.

Volgens Intel heeft het in 2008 800 miljoen dollar kosten weggehaald dankzij het herstructureringsplan dat het in 2006 lanceerde.