min

Tags in dit artikel

,

Intel kan deze week waarschijnlijk een recordboete verwachten van de Europese Commissie. De chipfabrikant wordt namelijk verdacht van concurrentievervalsing, waar een zeer zware straf op staat.

In 2000 diende concurrent AMD namelijk al een klacht in bij de Europese Commissie. Intel zou namelijk processors voor te weinig geld verkopen. Ook wordt Intel verdacht van het geven van kortingen aan verkopers als die geen producten van AMD zouden verkopen. Omdat het hier om een zeer zwaar vergrijp gaat, is de Europese Commissie met een groot onderzoek begonnen waarvan de uitslag waarschijnlijk woensdag bekend wordt gemaakt.

De Wall Street Journal zegt bronnen te hebben waaruit blijkt dat Intel schuldig bevonden zou worden. De reden dat het onderzoek zo lang heeft geduurd, is dat de Europese Commissie honderd procent zeker wil zijn van de schuld van Intel. De Europese Commissie wil geen risico lopen dat het onderzoek fouten bevat waardoor Intel in beroep zou kunnen gaan. Hiervoor is vrijdag al vergaderd met enkele nationale instanties.

Indien Intel schuldig wordt bevonden, kan dit zeer grote financiële consequenties hebben. Voor eenzelfde soort verdrijf is Microsoft in het verleden al veroordeeld, dit resulteerde in een recordboete van 1,16 miljard dollar. De maximale boete die de Europese Commissie op kan leggen is tien procent van de totale jaaromzet. Voor Intel houdt dit in dat de boete kan oplopen tot 3,8 miljard dollar.