Abonneer je gratis op Techzine!

Stichting Brein eist dat usenet-platform FTD per direct de activiteiten staakt. Wanneer FTD dit niet doet zal er een dwangsom van 50.000 euro per dag betaald moeten worden. Hiernaast eist Brein ook een nader te bepalen schadevergoeding en Brein wil dat FTD alle kosten van het proces op zich neemt.

Eerder dit jaar zaten Brein en FTD nog om één tafel, hier wilden ze afspraken maken om het illegale content structureel te verminderen. FTD heeft toen de status-symbolen weggehaald en de zogenoemde NZB-knop, hiermee kon je automatisch naar een pagina gaan waar je het NZB-bestand kon downloaden.

Hierna heeft Brein aangegeven dat het nog niet genoeg aangepast was, maar ze zouden kijken hoe het in praktijk zou werken. Vorige maand maakte FTD bekend dat ze Brein zouden dagvaarden omdat ze zeiden dat FTD illegaal zou zijn. De nieuwsgroep eiste een publieke rectificatie van Brein en een verklaring van de rechter dat FTD gewoon legaal handelt.

FTD ziet de huidige eis van Brein ook als een reactie op de dagvaarding van vorige maand. "Het verbaast ons niet dat Brein dit eist. Zoals gebruikelijk heeft Brein geen juridische onderbouwing maar poneert zij haar zelfbedachte juridische theorieën als vaststaande feiten", reageert Arnoud Engelfriet, de juridisch adviseur van FTD. "Men negeert compleet het feit dat bij FTD alleen gespot wordt wat legaal gedownload kan worden en blijft volhouden dat FTD illegaal zou uploaden."

Brein directeur Tim Kuik noemt FTD echter een wolf in schaapskleren. "FTD verdient haar geld met een systeem dat bestaat bij de gratie van het enorme illegale aanbod van content op het Usenet. Het is teleurstellend maar ook tekenend dat zij onze uitgestoken hand hebben afgeslagen", aldus Kuik.

Engelfriet noemt deze opmerking de wereld op zijn kop. "Het is Brein dat weigerde (en weigert) serieus in te gaan op elk voorstel van FTD om de zaak in den minne op te lossen. Brein heeft geen moment de vrijwillige aanpassingen van FTD willen overwegen, maar volhardt in haar eis dat FTD uit de lucht gaat omdat FTD’s handelen haar niet aanstaat."

Brein stelt dat FTD het illegale content mede openbaar maakt en sowieso organiseert en bevordert. "Het merendeel van de bestanden waar FTD toegang toe biedt is illegaal. Ondanks dat FTD dit weet en dat haar moderators vooraf verwijzingen controleren laat zij toch verwijzingen naar onmiskenbaar ongeautoriseerde content willens en wetens toe op haar dienst", aldus Brein.