Abonneer je gratis op Techzine!

De economische crisis zorgt ervoor dat groene IT-producten minder snel aangeschaft worden, zo melden analisten.

Een recent rapport van Forrester ontdekte dat voor het eerst sinds 2007 het aantal aangeschafte milieuvriendelijke IT-producten afneemt.

Van de bedrijven ondervraagd door Forrester laat elf procent weten de implementatie van groene IT-initiatieven uit te stellen vanwege de recessie, terwijl 38 procent van plan is om zijn huidige groene beleid door te zetten zoals gepland.

Deze resultaten werden vergeleken met een onderzoek uitgevoerd in oktober 2008. Toen was namelijk slechts vijf procent van de bedrijven van plan om groene initiatieven voorlopig te laten varen en wilde 39 procent van de bedrijven gewoon doorgaan zoals gepland.

"Duurzaamheid en energie-efficiëntie raken steeds meer ingeworteld in IT-organisaties wereldwijd", aldus Forrester-analist Christopher Mines. "Echter, de snelheid van deze implementatie van groene IT vermindert in sommige bedrijven: de prioriteit wordt minder omdat het bedrijf met minder vraag en minder investeerkapitaal te maken krijgt."

Toch is er ook goed nieuws. Twaalf procent van de onderzochte bedrijven is van plan om zijn groene IT-initiatieven te versnellen. Dit tegenover tien procent in oktober vorig jaar.

Uit het onderzoek bleek ook dat bedrijven groene IT-programma’s vooral starten om kosten te besparen door middel van minder energiekosten en efficiënter werken. Ook een belangrijke factor is het behouden van ruimte en het voorkomen van nieuwe datacentra.

Mines ziet dan ook weinig schade aan de groene IT-beweging ten gevolge van de recessie en merkt op dat ook steeds meer kleine bedrijven op zoek gaan naar efficiëntere werkmethodes.