Apple heeft maandag zijn financiële resultaten voor het vierde fiscale kwartaal van 2009 bekend gemaakt. Het bedrijf verrast met goede verkoopcijfers van zowel de Mac als de iPhone en wist naast een sterke omzet ook een nette winst te behalen.

Apple behaalde in het vierde kwartaal, dat eindigde op 26 september 2009, een omzet van 9.87 miljard en een netto winst van 1.67 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van 2008 bedroegen deze resultaten nog respectievelijk 7.9 en 1.14 miljard dollar. Internationale verkopen (buiten de Verenigde Staten) deelden voor 46 procent mee in de totale omzet, zo laat het bedrijf weten.

Qua verkoop heeft Apple dan ook weinig te klagen. Het bedrijf verkocht gedurende het vierde kwartaal ruim drie miljoen Mac-computers, een groei van 17 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. De iPod deed het zoals verwacht iets minder goed. De verkopen van Apples muziekspeler daalden met acht procent naar 10.2 miljoen stuks. De iPhone daarentegen bracht Apple een groei van zeven procent naar 7.4 miljoen verkochte toestellen.

"We zijn bijzonder blij dat we meer Macs en iPhones verkocht hebben dan in enig kwartaal tevoren", zei Steve Jobs, Apples CEO. "We hebben een zeer sterke productlijn voor het vakantie-seizoen en tevens een aantal geweldige nieuwe producten in de pijplijn voor 2010", aldus de topman van Apple. Een van deze nieuwe producten is naar verluidt de geruchtmakende Apple Tablet waar men al jaren aan zou werken.

Apple is ook positief over de toekomst. "We zijn blij met onze kwartaal- en fiscale resultaten voor 2009", zei Peter Oppenheimer, Apples CFO. Oppenheimer geeft aan dat Apples omzet en inkomen dit jaar met respectievelijk 12 en 18 procent zijn gestegen. De financieel topman verwacht voor het eerste fiscale kwartaal van 2010 een omzet tussen de 11.3 en 11.6 miljard dollar.